Четвер , 28.03.2024

Чиновники пояснили, як буде виконуватись обіцянка Гройсмана по зарплаті вчителям

Вчителі Тернопільської області сподівались отримати заробітну плату у січні, зважаючи на заяви прем’єра, вищу на 25%. Утім отримали більшу всього на 10%.

вчительВ управлінні освіти облдержадміністрації пояснюють, що йшлось про 25%  в середньому.

Мовляв, у різних районах вчителі матимуть різний відсоток. Усе залежатиме від отриманої районом освітньої субвенції.

– Чому йшлося про 25%. Заробітна плата зростає на 10 % через збільшення тарифного розряду, – каже начальник управління освіти облдержадміністрації Ольга Хома. – Тобто, зростає розряд — збільшується зарплата. А в решту згадуваних відсотків включене підняття мінімального порогу надбавки за престижність — якщо раніше була від 1 до 20%, то тепер від 5% до 30%. Який відсоток давати — визначають самі у районі, зважаючи на обсяг отриманої державної субвенції.

Утім, зауважує пані Хома, вчителі, які готують стандарти нової початкової школи, повинні отримувати надбавку за престижність не менше 20%. Таких шкіл на Тернопільщині — пілотних, є чотири. І ше одна пілотує на рівні обласному. Це загалом 15 класів.

– Кожен район у нас отримує субвенцію, яка залежить від кількості дітей в районі, – додає вона. – Тому наразі виходить, що десь субвенція велика, бо мережа приведена у відповідність. А десь грошей недостатньо, щоб виплачувати ті 20-30 відсотків за престижність, бо кількість педагогічних працівників не відповідає тій кількості тій дітей, що є в районі.

Тому і виходить, що підвищення на 25 % заробітної плати — це в загальному. А в реальності в одних районах буде менше, каже освітянка, а в інших — навіть більше 25%.

– Щодо ситуації в містах обласного значення – за Тернопіль не буду говорити, бо тут у нас наповнюваність класів є високою. Єдина проблема, що у новій формулі для розподілу освітньої субвенції не розраховано поділ класів до визначення власне субвенції, тобто по Тернополю я не готова говорити. А те, що стосується міст обласного значення — ми маємо Кременець, Чортків, Бережани, то там є взагалі проблема з підняттям плати. Бо наповнюваність класів там менше як 25 дітей, але населені пункти прирівняні до міст обласного значення, і в нас є проблема із фінансуванням вже навіть із січня 2018.

Як повідомили у міському управлінні освіти, тернопільські вчителі отримали за січень зарплату також більшу тільки на 10%. А інші зростання будуть поступовими.

– У зв’язку із тим, що мінімальна зарплата зросла: була 3200, а стала 3700, підняли відповідно і заробітну плату вчителям на 10%. І вони вже отримали більшу заробітну плату. – пояснює начальник Тернопільського міського управлінні освіти Ольга Похиляк. – А далі там ще буде надбавка і за престижність — ми вже сьогодні робили роз’яснення директорам. Але нам тоді повинні додати кошти, бо нам і так не вистачає державної субвенції на зарплати вчителям. Ми надіємось, що буде втілена постанова Кабміну і буде втілено те, що уряд Гройсмана обіцяє.

Ольга КРАВЕЦЬ