П’ятниця , 29.03.2024

Водій, який на проспекті Бандери смертельно травмував дівчину, отримав чотири роки тюрми

Позбавлення волі терміном на 4 роки отримав водій автомобіля, який у грудні минулого року у Тернополі на проспекті Бандери скоїв дорожньо-транспортну пригоду зі смертельним наслідком.

Марта Зінчук від отриманих травм померла у лікарні

Нагадаємо, аварія трапилася ввечері, 5 грудня 2017 року. Водій автомобіля Mercedes-Benz Sprinter на нерегульованому пішоході збив дівчину – 21-річну Марту Зінчук із Борщівського району. Від отриманих травм потерпіла через добу померла у лікарні.

Впродовж понад трьох місяців тривало розслідування справи та судовий процес. 2 березня відбувся суд над винуватцем аварії.

Згідно з судовими матеріалами, водій їхав по проспекту Степана Бандери в напрямку до вулиці Руської зі швидкістю 50 км/год. На момент аварії чоловік був тверезим, а транспортний засіб – технічно справним. Проте водій не стежив уважно за дорожньою обстановкою та не зменшив швидкості при наближенні до пішохідного переходу.

Чоловік засвідчив, що пішохода, яка переходила дорогу, побачив уже будучи за один-два метри від самого переходу. Після цього він одразу ж повернув вліво, але уникнути зіткнення йому так і не вдалося. Уже після зіткнення водій почав гальмувати.

У результаті аварії дівчина отримала відкриту проникаючу черепно-мозкову травму з переломами кісток склепіння та основи черепа, крововиливами у речовину та під оболонки головного мозку. Від отриманих травм дівчина померла у лікарні.

В ході судового розгляду обвинувачений свою вину визнав повністю, у вчиненому щиро розкаявся та просив суд суворо його не карати і не позбавляти волі, враховуючи, що він має на утриманні двох неповнолітніх дітей.

Оцінивши всі докази в кримінальному провадженні, суд визнав чоловіка винним. При призначенні покарання, суд враховував ступінь тяжкості вчиненого злочину, особу винного, зокрема те, що він вперше притягується до кримінальної відповідальності, повністю визнав свою вину, як під час досудового розслідування, так і в судовому засіданні.

Разом з тим, суд враховував ступінь тяжкості вчиненого злочину та настання наслідків смерть потерпілої. Також суд врахував обставини, які пом’якшують покарання та істотно зменшують ступінь тяжкості вчиненого обвинуваченим злочину: щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину, повне відшкодування завданої моральної шкоди потерпілій, позитивну характеристику з місця проживання, вік та стан здоров’я обвинуваченого, наявність на утриманні двох неповнолітніх дітей, відсутність обставин, які обтяжують покарання.

Тому, суд призначив чоловікові покарання у вигляді позбавлення волі терміном на чотири роки з позбавленням права керувати транспортними засобами терміном на три роки.

Водій може оскаржити вирок Тернопільського міськрайонного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.