П’ятниця , 29.03.2024

Агрохолдинг «Мрія» готується до весняної посівної кампанії

Початок цьогорічної весни здивував багатьох своїми снігами та морозами. Однак аграрії навіть за таких умов не втрачають пильності та готуються до весняної посівної кампанії заздалегідь.

трактор посівнаЗокрема, триває інтенсивна підготовка до початку сезону польових робіт і в Агрохолдингу «Мрія». Компанія повністю готова до посівної, має нову сучасну техніку, насіння, добрива та ЗЗР – все для того, щоб засіятися вчасно та ефективно та виростити багатий щедрий врожай. Так, на полях Компанії у Чернівецькій області вже розпочали внесення мінеральних добрив на озиму пшеницю.

Загальна площа під посівами у «Мрії» в 2018 році складе близько 150 тис. га. Серед них ключовими культурами для Компанії є традиційно: озима пшениця (25,5 тис. га), соя (25,7 тис. га), озимий ріпак (18,1 тис. га), кукурудза (15,0 тис. га) і соняшник (33,9 тис. га).

Вирощуватимуть в Агрохолдингу також ярі ячмінь та ріпак, які цьогоріч із самого початку були заплановані у сівозміні, щоб навантаження на техніку та елеватори Компанії було оптимальним. Цим фактором пояснюється і скорочення площі під кукурудзою з 24 тис. га до 15 тис. га. Адже незважаючи на її високу планову прибутковість, культура досить затратна в плані сушіння на елеваторах: через затяжний дощовий осінній період зерно надходить на елеватори холдингу із високим рівнем вологості.

А от площі під цукровим буряком у 2018 році «Мрія» збільшить вдвічі – до 7,3 тис. га в Тернопільській і Хмельницькій областях. Операційний директор «Мрія Агрохоодинг» Андрій Григоров так коментує тенденцію до збільшення площ посівів цієї культури: «У 2017 році ми вперше після дефолту посіяли цукровий буряк у Тернопільській області в рамках контракту з місцевим цукровим заводом, і результат нас задовольнив – при плановій врожайності 40 тонн з гектара ми отримали 48 тонн з га в заліковій вазі. Так що у 2020 році Агрохолдинг планує засіяти буряком вже 20 тис. га».

Також починаючи з нового сезону «Мрія» планує поступово відходити від вирощування культур за мінімальною технологією сlearfield і переходить до вирощування за класичними технологіями, що свідчить про підвищення культури землеробства. Це стало можливим, у тому числі, завдяки суттєвому збільшенню парку техніки.

«Мрія Агрохолдинг» вже встиг зарекомендувати себе як одна з найбільш інноваційних компаній у сільськогосподарському секторі. Ще минулоріч тут успішно впровадили власну розробку – проект «Планшет агронома», який дозволив агрономам Компанії отримувати доступ до інтерактивної мапи полів навіть без підключення до інтернету та практично повністю відмовитись від паперової звітності. «Інновації для нас – це те, що дозволяє “Мрії” не тільки бути в тренді, але і значно оптимізує ресурси, враховуючи положення Компанії після дефолту, і спрощує виконання поставлених завдань», – підкреслює Андрій Григоров. Тож в планах інновацій Агрохолдингу на цей рік – не лише і надалі вдосконалювати «Планшет агронома», додаючи в нього нові функції, а й розробити також «Планшет інженера» для технічної служби «Мрії».

На початку року в Компанії створено спеціальне управління агрономічної експертизи, яке буде шукати, відбирати і тестувати, а потім впроваджувати кращі світові практики в виробничі процеси. На даний момент управління працює над тим, щоб в «Мрії» найближчим часом з’явилася власна лабораторія для аналізу ґрунтів і новий безпілотний літальний апарат, що дозволяє отримувати власну, максимально якісну інформацію про посіви.