Четвер , 28.03.2024

Екологічної катастрофи немає: перша торф’яна котельня у Тернополі отримала позитивні висновки Держінспекції ( ВІДЕО)

Упродовж двох тижнів котельня, переведена на альтернативний вид палива – торф, на вулиці Лемківська знаходиться у режимі роботи.

Представники Державної екологічної інспекції відбирають проби

Нещодавно на її територію із позаплановою перевіркою завітали представники Державної екологічної інспекції у Тернопільській області, які відібрали проби на викиди, щоб перевірити їх відповідність дозвільним документам.

Результати досліджень показали, що місцеві жителі можуть не хвилюватись за своє здоров’я, адже усі показники – в нормі та навіть менші від дозволених.

На котельні весь процес спалювання торфу автоматизований та герметичний

Як розповіли представники товариства з обмеженою відповідальність «Тернопільтепло», в підпорядкуванні якого 4 котельні на альтернативних видах палива, за час запуску котельні на вулиці Лемківська до них жодного разу не звертались зі скаргами жителі навколишніх будинків.

Окрім того, представники зазначили: вони відкриті для спілкування як із громадськістю, активістами, так і з представниками ЗМІ чи контролюючих органів.

– Ми відкриті для спілкування і готові налагоджувати співпрацю як з громадськістю, так і з журналістами чи представниками контролюючих органів. Ми стараємось прислухатися до навколишніх мешканців, адже пройшли вже довгий шлях узгодження з ними всіх суперечних моментів.

Як бачимо, на території котельні не має ні пилу, ні запаху, лише незначний шум, оскільки зараз автомобіль гідравлічним методом перевантажує підготовлений торф у спеціальну ємність. Така процедура відбувається раз в декілька діб і триває 30-40 хвилин.

Рівень цього шуму пройшов спеціальні заміри і всі показники в нормі,  пояснює представник ТОВ «Тернопільтепло» Олександр Кушер та розповідає усю специфіку роботи котельні. – Ви самі можете переконатись, що весь процес: від навантаження торфу, до його спалення – закритий та автоматизований. Автомобіль переміщує підготовлене паливо в ємність, у якій воно зберігається. Ця ємність розрахована на 5-денну безперервну роботу котельні.

Торф ми повністю підготовлюємо. Тобто, з поля збирається фрезерний торф, він сушиться, подрібнюється, завантажується в ємності на лінію і звідти – завантажується в автотранспорт. Це дозволяє нам досягати найкращих екологічних показників і стабільної роботи. Після завантаження торфу в ємності, він спалюється, а вся зола – потрапляє в спеціальні бікбеги, які вивозять.

Процес вивантаження торфу на котельні по вулиці Лемківська

Як зазначає пан Олександр, котел на Лемківській працює завжди однаково, адже все твердопаливне обладнання може працювати в своєму номіналі. Лише так воно отримує нормальні екологічні показники і коефіцієнт корисної дії.

– Запаху тут не чути, а викиди такі ж, як і від газової котельні. Проте, речовина, яка виділяється із труби – це фактично водяна пара. Це не дим чи пил. Практично всі викиди в нас знаходяться у нормі навіть за європейськими стандартами, – продовжує пан Олександр, – до слова, висота труби була збільшена. Зараз вона довша на 4 метри, аніж за розрахунками. На такий крок ми пішли заради мешканців навколишніх будинків.

Позапланова перевірка: відібрали викиди 4-х речовин

Результати позапланової перевірки котельні на вулиці Лемківській показали, що місцеві жителі та мешканці прилеглих вулиць не мають підстав для хвилювань за своє здоров’я, адже показники викидів значно менші, аніж ті, що встановлені нормативними документами. Про це журналісти дізнались, навідавшись до екологічної інспекції.

Як розповів начальник Державної екологічної інспекції у Тернопільській області Едуард Ференц, перевірку провели після того, як до них надійшли звернення від двох мешканців. Відтак, були відібрані проби 4-х речовин.

Під час перевірки інспектори Державної екологічної інспекції не побачили пилу і не відчули запаху.

– Ситуація з котельнями давня, але в результаті державне управління екології та природних ресурсів ТОДА видав 4 дозволи на викиди. Це котельні на Лемківській, Лесі Українки, Просвіти і Купчинського, – пояснює Едуард Ференц. – До нас звернулись двоє мешканців і ми вирішили провести позапланову перевірку котельні на Лемківський.

Перевірку ми провели на предмет того, чи відповідають викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря тим, що є у дозволі на викиди. Виміряли викиди 4-х речовин: оксиду вуглецю, оксиду азоту, сипчастого нитриду і власне золи. Також візуально оглянули. Запаху я не чув. Говорилось, що є рукавний фільтр, який вловлює забруднюючі речовини. Ми не побачили, що з неба щось летіло.

Едуард Ференц запевнив, що всі торфяні котельні пройдуть екологічну інспекцію

Державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища у Тернопільскій області Міщій Михайло Степанович запевнив, що робота котельні, відповідно до результатів перевірки, не може шкодити здоров’ю місцевих мешканців.

– З приводу проведення перевірки з питань дотримання природоохоронного законодавства ТОВ «Тернопільтепло», яка була проведена за зверненням громадян, була залучена Державна екологічна інспекція з лабораторією. 15 березня ми провели перевірку котельні із замірами на вулиці Лемківській.

За результатами проведених досліджень встановлено, що підприємство має відповідний дозвіл на викиди, яким встановлені їх нормативні параметри.

За результатами перевірки, ми виявили, що реальні показники замірів значно менші від тих показників, які дозволені документами. Можна вважати, що мешканці прилеглих вулиць не мають підстав для хвилювань, адже їхньому здоров’ю нічого не загрожує. Усі показники – в нормі, – пояснив Михайло Міщій.

Едуарад Ференц зауважив, що на вміст забруднюючих речовин перевірять і всі інші котельні.

– Мені як мешканцю Тернополя так само небайдуже, що тут робиться. Інші котельні ми так само перевіримо на вміст забруднюючих речовин. Однак зробимо це тоді, коли вони працюватимуть, а це буде з наступного тижня, – ділиться Едуард Ференц. – Будемо контактувати, адже я хочу, аби зі сторони інспекції, мешканців і цього підприємства вівся діалог. Щоб ми змогли показати людям чи нормально це для навколишнього середовища і для здоров’я, чи ні. Поки я бачу, що представники “Тернопільтепло” ідуть на контакт та відкриті для діалогу й співпраці.

Нагадаємотернопільське підприємство з обмеженою відповідальністю «Тернопільтепло», яке запустить низку котелень на альтернативних видах палива, отримало необхідний пакет дозвільних документів. Зокрема, і ліцензію на виробництво теплової енергії, і дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

– Проведена перевірка котельні на Лемківській розвіяла усі міфи про шкоду для здоров’я місцевих жителів, –підсумував представник ТОВ «Тернопільтепло» Олександр Кушер . – Результати дослідження показали, що смороду, шуму та сажі там немає. «Тернопільтепло» зі свого боку обіцяє, що система роботи всіх інших котелень буде аналогічною і зовсім скоро тернополяни матимуть теплу воду постійно.