П’ятниця , 29.03.2024

Про затоплення і відселення: в “Укргідроенерго” повідомили особливості проекту з будівництва каскаду ГЕС на Дністрі

Компанія “Укргідроенерго”, що планує створити до 6 штучних водойм для ГЕС середньої потужності в басейні Верхнього Дністра, розпочала вишукувальні роботи.

Керівництво компанії “Укргідроенерго” відреагувало на численні запити від громадських організацій, депутатів всіх рівнів та активістів щодо можливих наслідків планованої діяльності в басейні Верхнього Дністра.

У прес-релізі компанія повідомила, що попередньо розглядаються наступні адміністративні одиниці для можливого будівництва ГЕС:

  • Тлумацький райн, село Вістря;
  • Городенківський район, 3,5 км вище села Монастирок;
  • Заліщицький район – села Литячі, Брідок, місто Заліщики;
  • Борщівський район, село Устя.

За результатами вишукувань та техніко-економічних розрахунків кількість ГЕС у проекті, їх розташування, а також висота гребель і розміри водосховищ, очікувано, можуть бути зміненими. Тому говорити про можливі затоплення та відселення поки ще зарано, зазначили в прес-службі “Укргідроенерго”.

“До проведення громадських слухань та розроблення проектної документації говорити про площу затоплення або необхідність відселення людей передчасно”, – йдеться в релізі.

З метою мінімізації негативних соціально-економічних наслідків висота гребель розглядатиметься такою, щоб майбутні новостворені водосховища розміщувалися в межах заплавних земель, затоплюваних паводками 1%-забезпеченістю.

“Аналізуючи екологічні та соціально-економічні аспекти планованої діяльності комплексно, зазначаємо наступне: ГЕС на Верхньому Дністрі, що розглядаються для вишукувань та проектування, не є аналогами Каскаду ГЕС на Дніпрі або гідровузла Дністровських ГЕС та ГАЕС, що нижче за течією. Наші попередні розрахунки розглядають будівництво невеликих руслових ГЕС з потужністю принаймні в 10 разів меншою та з обсягами водосховищ, які в сотні разів менші за обсягами, ніж водосховища ГЕС Дніпровського каскаду.

Фактично компанія Укргідроенерго пропонує створити до 6 невеликих (камерних) штучних водойм для ГЕС середньої потужності, які природно вписуються в існуючий ландшафт карпатської території, збільшать берегову лінію для розміщення осередків відпочинку як для місцевих мешканців, так і для численних туристів, а також суттєво покращать місцеву транспортну інфраструктуру.

Між водоймами будуть зберігатись руслові дільниці, які існують наразі, але з укріпленням берегів в місцях впливу повеней та ГЕС. Не виключаємо, що для створення єдиного стійкого природного комплексу в подальшому межі національних парків буде розширено на руслову частину річки, що опиниться під впливом регульованого гідравлічного режиму”, – обіцяє компанія.

У своєму зверненні до громадськості “Укргідроенерго” запевняє, що зважено підходить до питання підготовки проекту: “Вже на першому етапі вишукувальних робіт – для підготовки та публікації оголошення про плановану діяльність та для визначення впливу на довкілля від каскаду верхньодністровських ГЕС – залучено 10 спеціалізованих профільних установ Національної академії наук України. Результати робіт представлені на сайті Товариства у повному обсязі”.

До участі у роботах з оцінювання впливу та прогнозування наслідків не були залучені місцеві науковці з Івано-Франківської та Тернопілської областей, де енергетики планують розгорнути свою господарську діяльність.

На Прикарпатті будівництво каскаду Дністровських ГЕС, відповідно до теперішньої редакції проекту від “Укргідроенерго”, зачепить Городенківський та Тлумацький райони. Хутір Монастирок лежить у петлі Дністра і разом із Уніжем входить до Луківської сільради Городенківського району. На протилежному березі ріки – села Ісаків, Олеша та Петрів.

Село Вістря є адміністративною одиницею Тернопільщини, через ріку – село Кутище Тлумацького району.

Нагадаємо, Кабмін спільно з “Укргідроенерго” розробили та затвердили “Програму розвитку гідроенергетики в Україні до 2026 року”, яка, зокрема, передбачає побудову Верхньодністровського каскаду ГЕС. Вартість проекту колосальна – 28 мільярдів гривень. І саме на цей проект виділяється 1,1 млрд євро Світового банку під дешеві кредити.

Нагадаємо, раніше Івано-Франківська обласна рада проголосувала за повну заборону будівництва ГЕС на Дністрі. Громади сіл Городниця та Нижнів у свою чергу прийняли рішення про заборону будівництва електростанцій та каскаду водосховищ на Дністрі.

Джерело: “Курс”