П’ятниця , 29.03.2024

Тернопільщина долучилася до вшанування пам’яті жертв Павлокома (ФОТО)

Делегація з Тернопільщини взяла участь у заходах, приурочених 73-ій річниці трагедії села Павлокома.

У 1945 році, на той час в українському селі, було розстріляно 366 українців разом із парохом о. Володимиром Лемцьом. Врятувалися лише 36 українців…

Біля меморіалу, який споруджено на місці їхнього поховання, Міністр закордонних справ України Павло Клімкін, голова Тернопільської ОДА Степан Барна, керуючий справами виконавчого апарату Тернопільської обласної ради Іван Бабійчук, голова Львівської ОДА Олег Синютка та голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин запалили лампадки й поклали квіти.

Під час скорботних заходів очільник Тернопільщини звернувся до наших братів-поляків. Він акцентував увагу на кількох позиціях, зазначаючи, що українці й поляки – це братні слов’янські народи, нас об’єднує спільна історія, хоча в багатьох випадках і спірна, взаємодоповнення традицій та приналежність до європейської культурної та політичної традиції.

«Ми мусимо розуміти наступне, – наголосив Степан Барна, – коли українці й поляки боролися спільно проти російської колонізації – ми були сильними, нас побоювалися і поважали. Прикладів цьому є багато. Коли ж ми були поодинці – програвали. Саме тому тепер, як ніколи, слушний час, щоб нагадати всім: добробут і вільний розвиток європейських народів є можливим тоді, коли ми згуртовані, бо в єдності – наша сила!».