Четвер , 28.03.2024

Тернопіль визнали найкращим містом у популярному телешоу

За підсумками другого сезону телевізійного шоу «Інспектор. Міста» одного з центральних телеканалів Тернопіль здобув найбільшу кількість балів і посів перше місце. Позитивну оцінку здобули безпека, освіта та послуги.

Зокрема інспектори провели експеримент із втратою гаманця, який було повернуто самими тернополянами протягом короткого терміну, що вказує на високу громадянську свідомість містян.

Також відзначили покращення у системі освіти. Зокрема скоротилася кількість скарг на недоліки у забезпеченні шкільної освіти.

Крім того, було враховано, що у 2017 році Тернопіль посів друге місце серед усіх обласних центрів за результатами зовнішнього незалежного оцінювання. Тобто, тернопільські випускники шкіл виявилися одними з найрозумніших в Україні.

Інспектори також відзначили позитивний діалог з міським головою зокрема у питанні вирішення наявних проблем у місті.

У підсумку Тернопіль здобув сім балів і обійшло за кількістю балів усі міста, які відвідав із ревізією Володимир Остапчук та команда проекту «Інспектор. Міста».

Варто зауважити, що це не перший здобуток Файного міста. Зокрема у листопаді минулого року за версією поважного видання «Українська правда», очільник Тернополя Сергій Надал увійшов у 20-ку найпрогресивніших мерів-інноваторів України, яких відібрали із більш ніж 400 заявок.

Під час голосування враховувалися інноваційність міського голови Тернополя і впроваджені ним практики. Критерії оцінки відповідали світовим аналогам рейтингу European Capital of Innovation та стосувалися нововведень в усіх сферах життя мешканців міста: міське планування, громадські послуги, культура, охорона здоров’я, екологія, безпека та охорона, комунікація, підприємництво, стартап-екосистема, бренд міста.

Неодноразово міський голова Тернополя визначався незалежними експертами моніторингової організації «Слово і діло», як найбільш відповідальний мер, який покроково виконує дані передвиборчі обіцянки.

Зокрема, у 2017 році голова Тернополя став першим серед своїх колег, які найбільше уваги приділяють ремонтам доріг, а також очільником міста, який виконав найбільше даних обіцянок серед усіх обласних центрів.

Зрештою самі тернополяни позитивно ставляться до проживання у своєму рідному місті. За версією журналу «Фокус», що регулярно складає рейтинг найкомфортніших для проживання міст, у 2017 році Тернопіль посів 7 позицію, хоча ще кілька років тому займав 34 місце. Серед позитивних переваг Тернополя відзначається низький рівень злочинності, розвинене автомобільне і залізничне сполучення, хорошу екологію, високий рівень освіти, а також впровадження «Карти тернополянина». Загалом тернополяни серед переваг проживання у місті називають загальні позитивні зміни у місті, проведення ремонтів доріг і тротуарів, облаштування парків і дитячих майданчиків, покращення ситуації у громадському транспорті.

Тернопіль визнано також одним з лідерів у питанні сприяння розвитку малого і середнього підприємництва. Зокрема минулого року з ініціативи міського голови Сергія Надала було ухвалено рішення про автоматичне продовження договорів на оренду комунального майна тим підприємцям, які працюють без порушень і справно сплачують податки до бюджету.

Мотивація міського голови полягала в тому, що підприємці дають змогу місту розвиватися. Проста статистика показує, що загальна сума доходів від підприємницької діяльності та пов’язаних з нею складають майже мільярд гривень. Це в тому числі кошти, які дозволяють покращувати комфорт у місті.

Наявність доброї освіти, висококваліфікованих працівників, покращення інфраструктури робить Тернопіль привабливим не лише для власних мешканців, але й для інвесторів. Рік тому журнал fDi Intelligence визнав Тернопіль кращим у рейтингу Європейських міст за показниками економічної ефективності.

Журнал fDi Intelligence видається британською компанією The Financial Times та щороку публікує рейтинг інвестиційно привабливих європейських міст.

Минулого ж року Аналітична агенція «Євро-Рейтинг» віддала Тернополю першу позицію інвестиційної ефективності міст України за підсумками 2-го кварталу 2017 р. Тернопіль посів найвищу сходинку рейтингу, випереджаючи навіть Київ.

Безперечно у Тернополі є проблемні питання, які потрібно вирішити. Проте практика показує, що місто активно розвивається. Це помічають всі, і самі мешканці, що беруть безпосередню участь у змінах міста, і незалежні моніторингові організації й економічні експерти.

Тож відомий вислів «файне місто», що закріпився за Тернополем має не тільки переносне значення пов’язане з піснею «Братів Гадюкіних», але й цілком реальне наповнення. Тернопіль дійсно файне місто, в якому хочеться жити.

Іван ВЕЛИЧКО