П’ятниця , 29.03.2024

Українські заробітчани розповіли, як і де працюють у Польщі

77% опитаних заробітчан, які працювали впродовж останніх п’яти років у Польщі, заявляють, що переважно виконували фізичну роботу.

Ще 16% — працювали у сфері послуг, 3% – мали роботу, пов’язану із інтелектуальною діяльністю. І лише 1% працювали на керівних посадах.

Решта (3%) не змогли конкретизувати характер своєї зайнятості. Ось такі результати опитування, проведеного Соціологічною групою “Рейтинг” серед повнолітніх мешканців Львова, Івано-Франківська, Тернополя та Луцька.

Заробітчани-чоловіки зазвичай знаходять у Польщі роботу пов’язану з фізичною працею (89%). Тільки 6% з них були зайняті у сфері послуг. 63% українських жінок-заробітчан займалися фізичною роботою, а в сфері послуг були зайняті 28% респонденток.

Зазвичай те, в якій сфері були зайняті заробітчани, залежало від рівня освіти. Роботу у сфері послуг і зайнятість інтелектуальною працею отримували більш освічені українці.

Під час соціологічного опитування також з’ясували, що 34% українських заробітчан працювали у Польщі на сільськогосподарських роботах, 32% – на будівництві чи займалися ремонтними роботами. 8% виконували домашні роботу у будинках, 7% – працювали у ресторанному бізнесі, 5% – у готелях, 4% – доглядали за особами похилого віку,  інвалідами, іншими видами діяльності займалися 3%, і менше як 3% опитаних були зайняті у сфері послуг.

Жінки та найстарші респонденти найчастіше долучалися до сільськогосподарських робіт, чоловіки, молодь та особи середнього віку – до ремонтів та будівництва. Домашнім господарством, роботою  у ресторанному бізнесі, доглядом за людьми похилого віку та інвалідами, дітьми частіше займалися жінки.

Заробітчанам із вищим рівнем освіти частіше вдавалося знаходити роботу, не пов’язану зі сільським господарством чи будівництвом.

“Подібне опитування ми проводимо вперше, тому поки що не можемо говорити про якісь тенденції щодо сфер зайнятості українських заробітчан у Польщі, – розповідає Експрес-онлайн Любомир Мисів, заступник директора соціологічної групи “Рейтинг”. –  Проте цілком зрозуміло, чому невелика кількість українців можуть знайти роботу у Польщі, пов’язану з інтелектуальною діяльністю, чи отримати керівну посаду. Якщо в Україні людина має керівну посаду, то зазвичай зарплата у неї вища.

Їхати у сусідню країну, аби отримати керівну роботу, мало хто захоче. На такі посади зазвичай претендують місцеві мешканці. Тим часом у Польщі багато вакансій, пов’язаних із фізичною працею. Відповідно на заробітки у цю країну їдуть ті українці, які за свою роботу там, отримають більші гроші, ніж тут. Зокрема, люди, зайняті на будівництві та у сільському господарстві, у Польщі отримують зарплати значно більші, ніж в Україні”.

Джерело: Богданна МАРТИНИК, газета “Експрес”