Субота , 20.04.2024

Чому Православна Церква вшановує Папу Римського

Як відомо, в давні часи християнство було єдиним, тому у Західній і Східній Церквах є багато спільних святих. 

Церква канонізувала багатьох Пап Римських, і було б помилкою вважати, що цей титул стосується тільки католицької Церкви.

Відомо одинадцять Пап Римських (не рахуючи апостола Петра), які зараховані до лику святих Православною Церквою. 3 березня Православна Церква вшановує пам’ять святителя Льва, Папи Римського.

Святитель Лев I Великий, папа Римський (440-461), здобув чудову різносторонню освіту, яка відкривала перед ним блискучу світську кар’єру. Проте, прагнучи до духовного життя, він вибрав інший шлях і став архідияконом при святому папі Сиксті III (432-440), а після його смерті, у вересні 440 року, був обраний Папою Римської Церкви.

Це був важкий для Церкви час, коли єретики брали в облогу твердиню Православ’я своїми спокусливими псевдовченнями. Святитель Лев умів суміщати пастирську м’якість і доброту з непохитною твердістю в питаннях віросповідання.

Саме він постав основним захисником Православ’я проти єресі Євтихія і Діоскора, котрі навчали про одне єство в Господі Ісусі Христі, і єресі Несторія. Він застосував весь свій вплив для того, щоб зберігати єдність Церкви, і своїми посланнями до святих Константинопольських царів Феодосія II (408-450) і Маркіана (450-457) діяльно сприяв скликанню IV Вселенського Халкидонського Собору (451) для засудження єресі монофізитів.

На Соборі, де були присутні 630 єпископів, оповістили послання святителя Льва до вже покійного тоді святителя Флавіана, Патріарха Константинопольського (447-449) як такого, що постраждав за Православну віру від розбійницького Ефеського собору 449 року. У посланні святителя Льва було викладено Православне вчення про два єства в Господі Ісусі Христі. З цим ученням погодилися всі присутні на Соборі єпископи. Єретики Євтихій і Діоскор були відлучені від Церкви.

Святитель Лев постав також захисником своєї вітчизни від натиску варварів. У 452 році він силою свого слова утримав від розорення Італії грізним ватажком гунів Атілою, а в 455 році, коли очільник вандалів Гензеріх вдерся до Риму, святитель зумів переконати його не руйнувати місто, не палити будівель і не проливати крові.

Святитель Лев дожив до глибокої старості. Він наперед знав про свою смерть і приготував себе теплою молитвою і добрими справами до переходу з цього світу у вічність.
Помер у 461 році і був похоронений в Римі, у Ватиканському соборі. Його літературна і Богословська спадщина складається з 96 проповідей і 143 послань, з яких найвідоміше – до святителя Флавіана.

Католицька Церква відзанчає день Святого Льва, Папи Римського, 11 квітня, а в Східній Православній Церкві він припадає на 3 березня.

Загалом же Православна Церква канонізувала 11 Пап Римських: Климента, Фавія, Стефана, Сильвестра, Ливерія, Келестина, Льва, Агапіта, Григорія, Мартина і Агафона. Практично всі вони так само покояться у Ватикані.

Підготував Андрій Говера. 

ДЖЕРЕЛО: Прес-служба Тернопільської єпархії Української православної Церкви Київського патріархату