Четвер , 18.04.2024

Ще дорого, але вже тісно: які квартири будують для українців

Минулого року в Україні побудовано і здано в експлуатацію рекордну кількість квартир – 126 610. Такої кількості житла в Україні не будувалося з 1990-х років.

На початку 2000-х в Україні здавалося в експлуатацію по 60-70 тис. квартир на рік. “Довоєнного” 2013-го було 93 тис. А потім – 105 тис., 120, 113, 126 тисяч…

Кожна друга здана в експлуатацію квартира знаходиться в Києві або Київській області. Якщо всього житловий фонд України за минулий рік поповнився 125 610 квартирами, то на частку столиці і області припадає 51 283 квартири (28 190 і 23 093 відповідно).

Решта регіонів навіть близько не підбираються до цих показників. Так, у всій Одеській області, яка знаходиться на третьому місці, здано в експлуатацію лише 11 340 квартир, у Львівській (4-те місце) – 10 481 квартира.

Малогабаритне житло знову “входить в моду”?

А от середня площа квартир з кожним роком скорочується. Так, якщо 2010 року метраж середньої квартири, що будувалася в Україні, становив 118,9 кв. м, то 2016-го вже був 87,2 кв. м, а 2017-го зменшився до 78,6 кв. м. Причому, судячи за пропозиціями забудовників, істотний внесок до поступового перетворення квартир на “шпаківні” вносить столиця. Як територія, де будується найбільша кількість житла, і як регіон, де можна купити найкрихітніші квартирки.

Не дивно, що 2017 року Київ посів останнє місце в країні за площею нових квартир. Середня площа однієї столичної квартири, побудованої 2017 року, становить 60,8 кв. м – майже на чверть менше, ніж в цілому по країні. Щоправда, серед міст столиця зайняла друге місце з кінця: на “перше” вийшла Одеса з квартирами середньою площею 60,1 кв. м. Однак метраж в цілому по області виявився більший за київський – 63,5 кв. м.

Найпросторіші квартири і будинки, судячи з даних Укрстату, будують в Донецькій області (148,1 кв. м) і на Закарпатті (146,7 кв. м). Щоправда, у всій Донецькій області за минулий рік здано в експлуатацію лише 273 квартири.

Крім того, більше 100 “квадратів” виявилися середні квартири в Чернівецькій, Запорізькій, Івано-Франківській, Луганській, Волинській та Кіровоградській областях, де традиційно будується багато приватного житла, яке також входить до статистики.

А ось регіони, де знаходяться великі міста з багатоповерховою забудовою (Харківська, Полтавська, Дніпропетровська області тощо), опинилися в “хвості” рейтингу просторості квартир.

Смарт-квартири змагаються між собою за тіснотою і дешевизною

Незважаючи на таке активне будівництво квартир, показник забезпеченості людей житлом в Україні продовжує залишатися незадовільним. Якщо в Європі на одного жителя припадає близько 40 кв. м житлової площі, то в Україні – 23,8 кв. м. Причому, за словами експертів, зростання цього показника спостерігається переважно за рахунок скорочення чисельності населення.

Водночас багато квартир в новобудовах залишаються незаселеними по багато років, і експерти вважають, що шансів знайти господаря у них небагато, принаймні, в найближчі кілька років. Причина очевидна: доходи у людей зараз невисокі, їх вистачає тільки на найнеобхідніше.

Суми, які українці вкладають в купівлю квартир на первинному ринку (інвестують в будівництво житла), не зростають, незважаючи на інфляцію та підвищення зарплат. За даними Укрстату, 2015 року населення України спільними зусиллями проінвестували будівництво квартир на загальну суму 30 млрд 283 млн грн, що становило 12% від всіх інвестиційних грошей в економіці України. З 2016-го сума впала до 29,1 млрд, або до 8,9%. 2017-го сума зросла до 32,3 млрд грн, але в відсотковому відношенні знизилася до 7,8%.

Експерти констатують: продажі квартир 2017 року продовжували знижуватися. Цю тенденцію підстьобнуло і підвищення ставки Нацбанком, що зробило привабливими для людей банківські кредити і викликало відтік приватних інвестицій з житлового будівництва.

Щоб пожвавити продажі, забудовники намагаються знизити ціну на свій товар. Якщо раніше в новобудовах були присутні 1-, 2-, 3-кімнатні та багатокімнатні квартири, то сьогодні, за оцінками експертів, понад 40% споруджуваних будинків – виключно з однокімнатними квартирами.

Крім того, забудовники намагаються економити, скорочуючи площу квартир і таким чином знижуючи їх вартість. У 2000-х більшість споруджуваних квартир були просторіше “хрущовок” і гостинок радянського зразка, але останніми роками на ринку все більше пропозицій просто крихітних квартир.

Їх подають як “смарт-квартири” (в сенсі, компактні, сплановані з розумом), але за фактом ні про які сучасні стандарти житла, стосовно таких квартир, вже не йдеться. Зате ціни не так лякають, як на стандартні квартири.

У селі Петропавлівська Борщагівка, наприклад, зараз продаються однокімнатні малометражні квартири всього за 11,5 тис. доларів. Площа кожної – 25 кв. м. А в Києві в районі Харківського шосе будується багатоповерхівка, яку представляють як “елітна новобудова”, при тому, що площа однієї квартири тут – всього 15 “квадратів”. 10 кв. м – житлова, 4 м – кухня, а на всі допоміжні приміщення залишається 1 “квадрат”. Ціна такої мікроквартирки – 17 тис. доларів.

Мінрегіонбуд знизив нормативну вартість квадратного метра

У грудневому “Звіті про фінансову стабільність” НБУ говорилося, що ціни на житло продовжують падати і вже наблизилися до критично низького рівня. Деякі забудовники вже продають квадратні метри практично за собівартістю, підрахували в Нацбанку.

На минулий рік максимальна опосередкована вартість житла (собівартість), яку встановлює Мінрегіонбуд, становила 12 128 грн. На 2018 рік цифри були збільшені до 10 581-14 340 грн/кв. м (з урахуванням ПДВ), залежно від регіону. Найвища вартість будівництва, за даними Мінрегіонбуду, в Києві. Найнижча – в Закарпатській області. У перекладі на долари це 407-552 дол. за кв. м за нинішнім курсом, або 265-495 дол. за прогнозним середньорічним курсом, закладеним в держбюджеті.

Однак з 1 березня Мінрегіонбуду скорегував опосередковану вартість будівництва. Згідно з новим наказом профільного відомства, 2018 року опосередкована вартість будівництва становить 9500-13 047 грн за кв. м.

Найдорожчим регіоном в плані будівництва залишився Київ, але тепер собівартість квадратного метра “здешевили” майже на 10% – з 14 340 до 13 047 грн/кв. м. А найдешевшим регіоном за вартістю квадратного метра стала Кіровоградська область (9 500 грн).

Якщо порівняти ціни на мікрожитло з мінрегіонівськими, можна зробити висновок, що будувати тісні квартирки забудовникам все ще вигідно. Так, ціна для Києва в перекладі на долари за нинішнім курсом становить 502 дол. за кв. м. Помноживши на площу 15-метрової квартири на Харківському шосе, про яку писалося вище, отримуємо, що собівартість її зведення – всього 7 530 доларів. При ціні продажу – 17 тисяч.

Собівартість будівництва квартири на Борщагівці, яка також наводилася як приклад вище, – 10 725 доларів (для Київщини собівартість, за оцінками Мінрегіонбуду, становить 11 149 грн, або 429 дол.). Так що її ціна продажу – 11,5 тис. дол. – вже дійсно наближена до опосередкованої вартості житла за розрахунками Мінрегіонбуду.

Джерело: Сегодня

One comment

  1. Вот только найти надежного застройщика в Украине тяжеловато. Даже, если таковой и имеется, то не факт, что государство не отберет документы в последний момент. Но хорошо, что есть сайты, где можно изучить застройку. Надеюсь, что в будущем не будет так сложно