Вівторок , 19.03.2024

Медична реформа дозволить викорінити корупцію з медичних кабінетів?

Для чого потрібна медична реформа та яка від неї користь? Саме ці запитання найчастіше цікавлять кожного українця.

Утім практично всі в один голос стверджують, що медреформа потрібна однозначно. Адже гірше, ніж є уже бути не може.

Не може держава більше фінансувати ліжка і стіни медичних закладів замість того, щоб виділяти кошти конкретно на лікування кожного пацієнта. Бо часто є так, що кількість персоналу в лікарні не відповідає кількості ліжко-місць, або кількість ліжко-місць – кількості пацієнтів.

Тому сьогодні держава робить кардинальні зміни у системі надання медичних послуг та підході до їх надання. Тепер на першому місці буде здоров’я пацієнта і цьому перш за все буде зацікавлений не лише пацієнт, а й його лікар!

Такий основний меседж медичної реформи, яка впроваджується в країні. Завдяки новому фінансуванню медичної галузі з Національної системи охорони здоров’я, коли кошти ітимуть за пацієнтом, а також екстериторіальності надання медичних послуг та співпраці лікар-пацієнт на основі підписаної декларації – медицина має набути нового якісного та доступного обличчя.

Впровадивши медичну реформу, українцям більше не доведеться платити хабарі чи «дякувати» за те, що їм надали медпослугу. Нова якість медицини поверне довіру до наших лікарів, а лікарям дозволить отримувати належну заробітну плати. І, за результатами соціологічних опитувань, вже не має бути жахаючих 32% ствердних відповідей на запитання про корупцію у медицині.

Адже за дослідженням соціологічної групи «Рейтинг» від імені Міжнародного республіканського інституту саме таким виявився результат опитаних із 22-ох обласних центрів України.

На другому місці за корупцією – освіта (17%). І лише 3% респондентів давали хабаря владним органам, що дуже дивно, адже зазвичай ми переконані, що найбільше корупції в органах державної влади…

Як не крути, але статистика річ уперта! І необхідність змін, котрі сьогодні відбуваються в державі завдяки реформуванню у різних галузях життєдіяльності, очевидні!