П’ятниця , 19.04.2024

На Тернопільщині провели перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам

З 1 квітня цього року, згідно із статтею 42 Закону України «Про загальнообов’язкове пенсійне страхування», органи Фонду області провели перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам.

Законом визначено, що у випадку, коли застрахована особа після призначення (перерахунку) пенсії продовжувала працювати, перерахунок пенсії проводиться з урахуванням не менш як 24 місяців страхового стажу після її призначення (попереднього перерахунку) незалежно від перерв у роботі.

Перерахунок проводиться із заробітної плати, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію.

Змінами, які внесені до Закону у жовтні 2017 року передбачено, що органи Пенсійного фонду щороку з 1 квітня без додаткового звернення особи проводять перерахунок пенсії тим особам, які на 1 березня року, в якому здійснюється перерахунок, набули право на проведення перерахунку.

Таким чином, цей перерахунок стосується винятково тих осіб, які після виходу на пенсію або попереднього перерахунку пенсії продовжували чи продовжують працювати і станом на 1 березня 2018 року набули додаткового страхового стажу не менш як 24 місяці, але свого часу не звернулися до органів Фонду.

Це стандартний індивідуальний перерахунок, який проводився працюючим пенсіонерам кожні два роки.

Але, якщо раніше пенсіонер повинен був звернутися в орган Фонду особисто і подати відповідну заяву, то від сьогодні такий перерахунок пенсій працюючих пенсіонерів проводитиметься автоматично, незалежно від того, звернеться людина чи ні.

Також цей перерахунок стосується тих осіб, які на даний час не працюють, але після призначення пенсії або попереднього перерахунку продовжували працювати та мають менше як 24 місяці страхового стажу. Для таких осіб перерахунок з 1 квітня проведено у випадку, якщо станом на 1 березня пройшло не менше ніж 2 роки з часу призначення пенсії або останнього перерахунку.

Разом з тим, Законом передбачено, що в перехідний період, протягом наступних двох років, пенсіонер, відпрацювавши 24 місяці після останнього перерахунку, має право особисто звернутись до органів Фонду щодо проведення перерахунку пенсії, не чекаючи 1 квітня, коли перерахунок здійснюватиметься автоматично. Для прикладу – особа вийшла на пенсію у грудні 2016 року та продовжує працювати.

Станом на 1 березня 2018 року вона не набула 24 місяці страхового стажу після призначення пенсії, тому з 1 квітня 2018 року перерахунок їй не проводився. Таким чином, працюючий пенсіонер зможе особисто звернутися до органу Пенсійного фонду із заявою про проведення перерахунку у грудні 2018 року або ж такий перерахунок йому буде проведено автоматично з 1 квітня 2019 року без його звернення.

На сьогодні на обліку в області перебуває майже 291 тисяча пенсіонерів, у тому числі працюючих пенсіонерів – 43 тисячі. З 1 квітня перерахунок пенсії проведено більше 60 тисячам одержувачів, з яких зростання пенсійних виплат відчує майже 40 тисяч пенсіонерів. Середній розмір підвищення – 32,89 гривень. Додаткова потреба в коштах становить 1,3 млн гривень.

Виплата пенсій, у тому числі тих, по яких проведено перерахунок, здійснюватиметься згідно з встановленими графіками виплати з 4 по 25квітня.

Перерахунок пенсій проведено в автоматичному режимі без звернення пенсіонерів. Разом з тим, з технічних причин 2,4 тисячам одержувачів пенсійних виплат перерахунок пенсії буде проведено в індивідуальному режимі. Такі особи отримають належні їм суми доплат у квітні за додатковими або у травні за основними виплатними відомостями.

За інформацією Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області