Вівторок , 19.03.2024

У Тернополі добрі можливості для розвитку і якісне обслуговування населення

Тернопіль належить до п’яти кращих обласних центрів згідно індексу можливостей міста та четвірки міст, де найкраще обслуговують населення та найкраще працює міська влада. 

Такі дані нещодавно оприлюднила соціологічна служба «Рейтинг» за підсумками четвертого всеукраїнського муніципального соціологічного дослідження здійсненого на замовлення Міжнародного республіканського інституту США .

Дані для дослідження були зібрані у 24 містах України. Дослідження проводилося 20 січня – 10 лютого 2018 року за допомогою face-to-face інтерв’ю на дому у респондентів.

Вибірка складалася з 19,200 постійних жителів 24 міст, віком від 18 років і старше і є репрезентативною для населення по віку та статі. Для забезпечення репрезентативності вибірки, було опитано по 800 респондентів у кожному місті.

Індекс можливостей міста враховує сукупне значення рівня у дев’яти сферах життєдіяльності таких, як: можливості вільно висловлювати власні думки; вільно пересуватися між різними частинами міста; включатися у процес прийняття рішень; різноманітно проводити дозвілля; отримувати якісну освіту; самореалізовуватися; займатися підприємницькою діяльністю; вільно реалізовувати свої духовні потреби тощо.

Дослідження також виявило, що серед тернополян найбільше оптимістів – тих, хто вважає, що економічне становище його сім’ї за останні рік покращилося. При цьому помітне суттєве зростання кількості таких думок порівняно з 2016 роком, коли згадане запитання ставилося вперше. Більшість тернополян (понад 67%) вважає, що у місті є всі можливості вільно висловлювати свою думку.

Загалом наше місто потрапило до трійки, де, на думку мешканців, є добрі можливості вільно пересуватися між різними частинами міста і можливості реалізовувати свої духовні потреби. Тернопіль посідає другу позицію за зручністю для пішоходів та вважається одним із кращих для велосипедистів.

Місто посідає також третю позицію за загальною задоволеністю якістю отриманих послуг від міської влади. Лише 15% вважають якість послуг незадовільною, натомість 46% тернополян оцінили якість послуг, отриманих від міської влади, доброю і дуже доброю.

Згідно зведеному індексу оцінки усіх послуг – таких, як: прибирання, стан тротуарів, каналізація, транспортна інфраструктура, вуличне освітлення, дороги, розвиток промисловості, спортивних закладів, ВНЗ, шкіл, дитячих садків, закладів культури та відпочинку – Тернопіль посів четверту позицію. Особливо тернополяни відзначили екологічність рідного міста.

Таким чином, нове дослідження підтверджує загальну тенденцію останніх кількох років, коли Тернопіль регулярно посідає перші позиції серед міст найбільш комфортних для проживання. Адже за підсумками 2016-2017 наше місто регулярно потрапляє до десятки найбільш комфортних для проживання міст в Україні, хоча ще кілька років тому заледве досягав 30 позиції.

Нагадаємо, нещодавно Тернопіль визнали кращим містом у популярному телешоу «Інспектор.Міста», яке оцінює якість послуг у місті, а також містом, де вчаться найрозумніші учні загальноосвітніх шкіл.

Незалежні ж експерти моніторингової організації «Слово і діло» не раз відзначали міського голову Тернополя Сергія Надала, як найбільш відповідального керівника, що покроково виконує передвиборчі обіцянки, як під час першої, так і під час другої каденції.