П’ятниця , 26.04.2024

Холтерівське моніторування електрокардіограми – нова послуга від медичного центру “Віасан”

Оцінка серцевої діяльності – основа правильного діагнозу в кардіології. Варто знати, що навіть візит до лікаря може вплинути на зміну показників кардіограми чи артеріального тиску.

Під час консультації проблема може бути не виявлена, адже серце працює постійно і параметри його роботи можуть змінюватись. Саме тому, кардіологи використовують в своїй практиці методи, які дозволяють оцінити серцеву діяльність пацієнта в звичних для нього умовах протягом часу, необхідного для якісної оцінки.

Детальніше: https://viasan.com.ua

Холтерівське моніторування електрокардіограми (ХМ ЕКГ)

Процедура полягає в реєстрації ЕКГ протягом доби. Запис відбувається в умовах повсякденного життя пацієнта, що дозволяє лікарю повноцінно оцінити результати дослідження.

Дослідження призначають в таких випадках:

  • при необхідності діагностики ішемічної хвороби серця;
  • при стійких порушеннях ритму та провідності;
  • при необхідності оцінки стану після проведеного лікування;
  • при скаргах пацієнта на відчуття власного серцебиття, короткотривалі втрати свідомості, запаморочення, перебої в серцевій діяльності;
  • при оцінці стану пацієнта, в якого важкі захворювання серця та судин;
  • при наявності кардіостимулятора та необхідності контролю за його роботою.

Як відбувається моніторування?

Медичний персонал закріплює на передній грудній стінці пацієнта пристрій, який буде вести запис протягом доби. Це має бути звичайний день, протягом якого пацієнту необхідно занотовувати періоди фізичної активності та спокою.

На наступний день пацієнт знову відвідує лікаря і той приступає до оцінки отриманих даних на комп’ютері. Оцінка електрокардіограми на екрані дозволяє спеціалісту якісно дослідити інтервали та зубці кардіограми. Він аналізує вплив різних чинників на серцеву діяльність, бачить, як вона змінювалась під час стресу або навантаження. Особливо важливо оцінити запис, який проведений у нічний час. Це може допомогти виявити рідкісні патології коронарних судин.

Добове моніторування артеріального тиску

Ця методика полягає у вимірюванні артеріального тиску протягом доби з безперервним записом результатів дослідження. Запис відбувається за допомогою спеціальних моніторів. Дослідженні проводиться амбулаторно. Це підкреслює, що діагностика відбувається у звичних для хворого умовах, коли відсутні фактори, які призводять до похибки. Це може статись, якщо пацієнт надто хвилюється під час візиту до лікаря. Добове моніторування – якісне дослідження, яке дає реальні результати і дозволяє поставити вірний діагноз.

Дослідження призначають при таких станах:

  • періодичне або стійке підвищення артеріального тиску;
  • необхідність підтвердження діагнозу Артеріальна гіпертензія;
  • зміни артеріального тиску під час доби та необхідність оцінки цих змін;
  • дослідження необхідне для призначення препаратів, що відповідають особливостям гіпертонії в даному випадку.

Ця процедура є складовою рутинної діагностичної програми. Міжнародні медичні стандарти підкреслюють, що формулювання клінічного діагнозу неможливе без цього метода діагностики.

Як відбувається процедура?

На плече пацієнта накладається звичайна манжета для вимірювання тиску. На поясі фіксується монітор, який контролює виконання вимірів. Саме вимірювання відбувається через певні інтервали вдень та вночі. Лікар аналізує отримані дані та встановлює діагноз згідно з результатами.

Процедура дає змогу виявити артеріальну гіпертензію різних форм та етіології або виключити цей діагноз. Також, за допомогою методу лікар може визначити наявність у хворого нічного апное, гіпертензію вагітних та інші стани. Якщо було проведене лікування, метод дає змогу оцінити ефективність терапії.

Записуйтесь на Холтерівське моніторування у медичний центр «Віасан»!
Телефонуйте: +38 (0352) 52-55-58; +38 (098) 452-55-58; +38 (095) 252-55-58.