П’ятниця , 29.03.2024

На Тернопільщині вчителі провели акцію протесту – вимагають зарплату (ФОТО)

Вчителі чортківських шкіл вийшли на мирну акцію протесту

У зв’язку із затримкою виплати заробітної плати, а також із зменшенням розміру надбавки за престижність педагогічним працівникам з 20 % до 5 % близько 100 вчителів чортківських загальноосвітніх шкіл вийшли на мирну акцію протесту.

Міський голова Володимир Шматько, звертаючись до вчителів зазначив:

«Кошти на заробітну плату для вчителів виділяються виключно з державного бюджету. Згідно з новою формулою освітньої субвенції на заробітню плату для вчителів усіх шкіл нашого міста на 2018 рік виділено на 7 мільйонів гривень менше, ніж фактично потрібно. Поясню чому. За формулою Міністерства фінансів, 70 педагогічних ставок у місті Чорткові є надлишковими.

Проблема з недостатком коштів на зарплати вчителів є не лише у Чорткові, а й у Бережанах та Кременці, оскільки це міста обласного значення. Більше того, по всій країні є ця проблема”.

Ви маєте зрозуміти, що з бюджету нашого міста ми не можемо доплатити Вам додаткові відсотки, адже це непідйомна сума і вона не передбачена у головному фінансовому документі нашого міста”.

Начальник управління освіти, молоді та спорту міської ради Людмила Поліщук на запитання, чому з боку міської ради не було зроблено відповідних кроків для перегляду формули освітньої субвенції, зазначила, що і Чортківська міська рада, і Тернопільська ОДА зверталися до Міністерства освіти з вимогою переглянути цю формулу.

Проте у відповідях на листи перегляду освітньої субвенції не обіцяли, пояснюючи таку ситуацію, знову ж таки, надлишковими годинами, ставками, поділами класів на групи, і пропонували шукати кошти у місцевому бюджеті, повідомляє Чортківська міська рада. 

Під час акції протесту Володимир Шматько телефоном зв’язався із виконавчим директором Асоціації міст України Олександром Слобожаном, який зазначив, що сьогодні в Україні заборгованість щодо виплати зарплати освітянам у містах обласного значення складає близько 4 мільярди гривень.

У зв’язку з цим близько 40 міст обласного значення подали пропозицію переглянути формулу освітньої субвенції.

“Наступного понеділка ми матимемо нараду із прем’єр-міністром України, де будемо обговорювати цю проблему” – зазначив Олександр Слобожан.

У підсумку мирної акції протесту вчителі Чортківських шкіл вирішили знову звернутися до управління освіти і науки Тернопільської ОДА за відповідними роз’ясненнями та зробити відеозвернення до прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з вимогою почути проблеми освіти Чорткова.