П’ятниця , 29.03.2024

Стало відомо, кому в Україні готові платити по 64 тисячі на місяць

На одну вакансію в Україні претендує 4 безробітних. Торік у цей період на одне робоче місце було 6 претендентів.

Такі статистичні дані оприлюднила Державна служба зайнятості, пише Експрес-онлайн.

Найбільше претендентів на одне вільне робоче місце у фінансовій та страховій діяльності – по 11 осіб, у сфері інформації, телекомунікації та у державному управлінні й обороні – по 7 осіб.

Найменше – в освіті, в охороні здоров’я, переробній промисловості, діяльності у сфері адміністративного обслуговування, мистецтві, спорті, будівництві, на транспорті – 2 особи, водопостачанні, каналізації – 1 особа.   Загалом українські роботодавці повідомляють про наявність понад 326 тисяч вакансій.

Кожна п’ята пропонується на підприємствах та установах переробної промисловості, 17% – у сільському господарстві, 16% – в оптовій та роздрібній торгівлі, 8% – у державному управлінні й обороні, 7% – на транспорті, 6% – в охороні здоров’я.

Найбільший попит на кваліфікованих робітників: швачок, слюсарів, електрогазозварників, електромонтерів, монтерів колії, малярів, пекарів, водіїв, токарів, столярів, мулярів тощо.

Багато можливостей працевлаштуватися продавцем, кухарем, охоронцем, офіціантом, барменом, молодшою медичною сестрою, перукарем, лісорубом, підсобним робітником, прибиральником, вантажником, двірником та укладальником-пакувальником.

У сільськогосподарському секторі – трактористом, птахівником.   Роботодавці також шукають фахівців з досвідом роботи – бухгалтерів, спеціалістів державної служби, лікарів, вчителів, інженерів різних галузей, економістів, фармацевтів, ІТ-фахівців, а також менеджерів.

Найвищий розмір оплати праці серед вакансій, які є в базі даних служби зайнятості, пропонується художнику-мультиплікатору – 64 тисячі гривень, директору з виробництва та фахівцю з комп’ютерної графіки (дизайну) – по 41 тисячі гривень, керівнику банківської установи – 26 тисяч гривень.

“Хоча статистика Державної служби зайнятості демонструє начебто покращення ситуації з безробіттям в Україні, насправді кількість безробітних суттєво не зменшується, – розповідає Експрес-онлайн Лідія Ткаченко, провідна наукова співробітниця Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України. – Державна служба зайнятості повідомляє, що кількість зареєстрованих безробітних станом на початок квітня становила 366,9 тисячі осіб, що на 10% менше, ніж торік у цей час. Та не всі безробітні звертаються у службу зайнятості.

За даними Держстату, в Україні налічується майже 1,7 мільйона безробітних.   Що ж до зменшення кількості претендентів на одну вакансію, то насправді у базі даних служби зайнятості кількість цих вакансій дещо збільшилася – до 93 тисячі, що на 27% більше, ніж було на початку весни.

Таке пожвавлення на ринку праці постійно спостерігається наприкінці весни, влітку та на початку осені. Адже роботодавці у цей час шукають сезонних робітників.

Найчастіше у базі вакансій зустрічаються пропозиції для працівників робочих професій. Кризи ж, які відбувалися в Україні, позначилися суттєво на деяких видах діяльності. Зокрема, фінансовій та страховій. Навіть великі банки скорочували свій персонал”.