Субота , 20.04.2024

Поблизу Тернополя у селі з тисячним населенням закривають школу

Після завершення навчального року у Тернопільському районі планують закрити (реорганізувати) три малокомплектних школи – у селах Кип’ячка, Домаморич та Смиківці.

школа

У Кип’ячці планують закрити початкову школу, оскільки там на наступний навчальний рік залишається лише 4 учні.

А у селах Домаморич та Смиківці школи І-ІІ ступенів планують понизити у ступені.

У Домаморичах на наступний навчальний рік залишається лише 22 дітей, а у Смиківцях – 24. Оскільки кількість дітей становить менше 25, тому такі навчальні заклади не фінансуються за рахунок освітньої субвенції з державного бюджету. Відтак, планують замість дев’ятирічок залишити у цих двох селах початкові школи.

Втім, остаточне слово у цьому питанні за Тернопільською районною радою, яка повинна прийняти рішення про реорганізацію двох дев’ятирічних шкіл та закриття однієї початкової або ж районні депутати можуть спробувати відшукати кошти у місцевому бюджеті на фінансування цих закладів.

Цікаво, що із трьох вищезгаданих сіл до малих можна віднести тільки Кип’ячку – там проживає близько 240 осіб.

А от у Домаморичах проживає близько 600 осіб, а у Смиківцях, які розташовані за 5 км від Тернополя, за даними 2007 року, проживало 1040 осіб. За останніх 10 років приміське село ще більше розбудувалося і реальна кількість населення тільки зросла.

Втім, навіть відносно тієї чисельності населення, що була у 2007 році, у Смиківцях у школі мало б бути близько 100 дітей.  Ймовірно, близьке розташування до Тернополя дається взнаки і батьки просто довозять дітей у міські школи.

Читайте також:
Варення з вишні: рецепти на зиму – з та без кісточок, з шоколадом та лимоном