Четвер , 18.04.2024

Стало відомо, у яких регіонах найвищий рівень безробіття

Держстат порахував кількість безробітних у регіонах та співвідношення тих, хто не працює і тих, хто має роботу.

Якщо брати до уваги саме кількість безробітних у віці 15-70 років, то їх найбільше нарахували у Дніпропетровській та Донецькій області, а також у місті Києві. А найменше – у Чернівецькій, Сумській та Івано-Франківській.

Проте показники рівня безробіття – відсоток до економічно активного населення відповідного віку – дещо інші.Частка безробітних серед осіб віком 15-70 років найвища у Луганській (16,7%), Донецькій (14,5%), Волинській (13%), Тернопільскій (12,7%) та Кіровоградській (12,6%) області.

А найменша – у Харківській (6%), Київській (6,5%; у Києві – 7,2%), Одеській (7,4%) та Львівській (7,8%) області.

“Деякі регіони в Україні стали традиційно безробітними. Тобто рівень безробіття в цих областях традиційно високий, – розповідає Експрес-онлайн Лідія Ткаченко, провідна наукова співробітниця Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України. – До 2014 року до таких відносилися переважно західні регіони. До прикладу, Волинська область, Тернопільська.

Рівень безробіття у цих областях був досить високий, але через невелику чисельність населення кількість безробітних не була значною.

Зрештою з 2014 року найвищий рівень безробіття фіксують у Луганській та Донецькій області (на підконтрольній Україні території). У цих регіонах не створюються нові можливості для зайнятості населення”.

За словами експерта, у регіонах, де високий рівень безробіття, ще й низькі зарплати.   Загалом в Україні рівень безробіття у другому кварталі цього року знизився порівняно із першим кварталом.

“Проте це пов’язано із сезонністю, – каже Лідія Ткаченко. – Практично щороку у другому та третьому кварталі року рівень безробіття знижується. У цей період спостерігається пік сезонної діяльності. З’являються нові вакансії у сфері вуличної торгівлі, у сфері відпочинку, будівництва, сільського господарства”.