Середа , 24.04.2024

Як винуватці ДТП уникають ув’язнення завдяки грошовим компенсаціям. Аналіз судових рішень

За гроші родичі людей, які загинули у дорожньо-транспортних пригодах з вини водіїв, здатні пробачати винуватцям усе.

ДТП

Принаймні про це свідчать судові рішення.  Так, лише іспитовий термін одержав водій BMW на “євробляхах” за п’яну аварію, у якій загинув його найкращий друг, пише газета “Експрес”. 

У судовому засіданні мати загиблого заявила, що пробачила винуватцеві аварії, оскільки він відшкодував їй кошти, і просила призначити покарання, не пов’язане з позбавленням волі.

Аварія сталася 5 лютого цього року в селі Верхні Петрівці. Молодик випив коньяку і сів за кермо щойно придбаного автомобіля, хоч не мав посвідчення водія. Підвозив шістьох друзів із весілля.

На трасі розігнався –  перевищив швидкість і не впорався з керуванням. Авто з’їхало в кювет і перекинулося. Пасажир, якого викинуло з салону, зазнав відкритого перелому кісток основи черепа з забоєм та руйнуванням речовини головного мозку. Травми виявилася несумісними із життям.

Стосовно винуватця ДТП розпочали провадження за частиною 2 статті 286 Кримінального кодексу, що передбачає позбавлення волі від трьох до восьми років. Але завдяки проханню матері жертви водій уникнув тюремного терміну.

Сторожинецький районний суд засудив власника авта на номерах Великої Британії до позбавлення волі на п’ять років з трирічним іспитовим терміном.

Аналіз Єдиного реєстру судових рішень показує: випадків, коли батьки та родичі заради грошей здатні принаймні в суді пробачити убивцям своїх дітей і рідних, досить багато.

От, наприклад, випадок з водієм “Жигулів”, що у вересні 2016 року  в стані алкогольного сп’яніння і без посвідчення перевищив швидкість та врізався в електроопору. Внаслідок ДТП смертельно травмувалися двоє пасажирів — чоловік і жінка.

У суді обвинувачений каявся у скоєному. Розповів, що родичам загиблої жінки виплатив шкоду, а дружині загиблого чоловіка дав дві тисячі гривень і зобов’язується далі платити та піклуватися про двох його малолітніх дітей.

Призначаючи покарання, Болградський районний суд Одещини врахував думку потерпілих, які просили не застосувати до водія-вбивці тюремного ув’язнення. Чоловіка позбавили волі на п’ять років із трирічним іспитовим терміном.

У цьому ж випадку винуватець відбувся лише… оплатою поховання.

А ось іще історія. Інженер ДП “Артемсіль” у березні 2015 року автомобілем Lexus IS250 їхав містом Соледаром зі швидкістю близько 126 кілометрів за годину.

На повороті дороги не впорався з керуванням і влетів в зупинку громадського транспорту. Внаслідок  аварії сильно покалічив дівчину. Вона померла.

На суді батько загиблої сказав, що винуватець ДТП відшкодував 23 тисячі гривень на поховання. Вироком Артемівського міськрайонного суду Донецької області водія позбавили волі на п’ять і права керувати транспортними засобами на два роки. І відразу звільнили від основного та додаткового покарання за амністією, зобов’язавши сплатити потерпілим 250 тисяч гривень моральної шкоди.

Житель Лубен прямував до Токмака із двома пасажирами. Під час обгону проявив неуважність, виїхав на смугу зустрічного руху і зіткнувся з іншим автомобілем. Обидва його пасажири зазнали травм, несумісних із життям.

Дружини загиблих чоловіків звернулися із письмовими заявами до суду про те, що винуватець аварії добровільно сплатив їм матеріальну і моральну шкоду, фінансово підтримує надалі. І просили суворо не карати, бо в в разі позбавлення волі, він не зможе допомагати їхнім сім’ям.

“Майже кожному сьомому винуватцеві смертельної аварії вдається уникнути ув’язнення завдяки компенсації матеріальної та моральної шкоди, — коментує експерт Владислав Коваль. — У суді це враховується як пом’якшувальна обставина.

Замість трьох-восьми років позбавлення волі відбуваються іспитовим терміном. І якщо протягом цього часу не скоять іншого злочину, то за грати взагалі не потраплять.

З юридичного погляду в таких домовленостях нічого протизаконного немає. Особа визнає вину і просить родичів загиблого пробачити її, зобов’язуючись виплатити компенсацію. Звісно, не всі мають фінансову можливість  виплатити шкоду потерпілим. Ось і виходить, що багаті можуть уникнути реального терміну”.

Читайте також:
У Тернополі іноземець на “Ауді” пошкодив дві маршрутки та два легкових авто (ФОТО)