Четвер , 28.03.2024

Брати-конкуренти розіграли 5 мільйонів на будівництво спортивного залу в Чорткові

Управління капітального будівництва Тернопільської ОДА 21 червня підписало договір з ТОВ ВБП «Вайкон» на будівництво спортивного залу в Чорткові на вул. Залізничній за майже 4,65 млн грн.

Про це написали «Наші гроші. Львів» з посиланням на систему «Прозорро».

За ці кошти фірма збудує спортивний зал, озеленить територію довкола. Також всередині приміщення ВБП «Вайкон» поставить 25 шаф для одягу, 50 стільців, 2 дерев’яні лавки, офісний стіл, сейф для документів та стелаж для інвентарю.

При цьому фірма отримає 26,4 тис грн. прибутку, на заробітну плату піде 370,5 тис грн.

ТОВ ВБП «Вайкон» зареєстроване 2016 року, його юридичне місцерозташування – м. Чернівці. Засновниками фірми є чернівчани Олександра Лисак та Роман Лисак (водночас обіймає посаду директора компанії), а також мешканець Тернопільщини − Роман Шипітка (30%).

У торгах фірма-переможець змагалася з тернопільським ТОВ «Релакс», яке належить місцевим мешканцям – Олександрові Тартачнику та Іванові Шипітці (50%). Під час торгів компанії не знижували своїх пропозицій, однак ціна ВБП «Вайкон» була на 120 тис грн. дешевшою.

Співзасновники фірм-конкурентів у цьому тендері Роман та Іван Шипітки є синами голови Заліщицької РДА – Бориса Шипітки. Він вказує їх у своїй декларації за 2015 рік. Роман Шипітка також є помічником-консультантом (на постійній основі) народного депутата Олега Барни (член фракції БПП).

Згідно з ЗУ «Про публічні закупівлі», брати є пов’язаними особами, володіють у компаніях частками в «статутниках» в понад 25%. Замовник зобов’язаний відхилити тендерну пропозицію учасника, який є пов’язаною особою з іншим учасником, однак цього не було зроблено.

Протягом 2017-2018 років ВБП «Вайкон» підписало 13 договорів на будівництво та ремонт на загальну суму 60,4 млн грн. «Вайкон» минулоріч отримало три замовлення без конкурсних процедур на майже 1,5 млн грн. від відділу з питань освіти, молоді і спорту Заліщицької РДА.

ТОВ «Релакс» зареєстроване 2016 року. Протягом своєї діяльності фірма взяла участь лише в двох тендерах, враховуючи поточну закупівлю. У першому тендері «Релакс» змагалася з чотирма компаніями, серед яких було і ВБП «Вайкон».