Вівторок , 19.03.2024

На Тернопільщині уже стартувало наймасштабніше будівництво житла для військовослужбовців

В області уже розпочалося наймасштабніше в історії нашої держави будівництво житлових комплексів для військовослужбовців Збройних Сил України.

Зокрема, проектом передбачено зведення в області 7-ми казарм покращеного планування для 875-ти військовослужбовців-контрактників: двох казарм у Тернополі, трьох – у Теребовлі та ще двох – у Чорткові.

Реалізація проекту будівництва житла для військовослужбовців української армії, які проходять службу на Тернопіллі, здійснюється у рамках виконання доручення Президента України Петра Порошенка щодо будівництва гуртожитків для ЗСУ.

В середньому будівництво однієї казарми покращеного планування в області обійдеться державному бюджету у майже 15 млн. гривень, а загалом на будівництво 7-ми житлових приміщень буде виділено майже 105 млн. грн.

Через електронну систему закупівель ProZorro уже проведено тендери, а вся проектно-кошторисна та тендерна документація розміщена на офіційному сайті Міністерства оборони, де можна розглянути розрахунки та інші плани роботи.

Як повідомив заступник начальника управління – головний інженер Західного територіального квартирно-експлуатаційного управління, полковник Василь Стеців у військових містечках Тернополя, Теребовлі та Чорткова генпідрядники приступили до виконання робіт.

«Термін будівництва казарми покращеного планування, згідно тендерної документації, не буде перевищувати 210 днів. Таким чином очікуємо, що у першому півріччі 2019 року у новенькі казарми вселяться військовослужбовці-контрактники», – каже полковник Василь Стеців.

За його словами одна будівля передбачає 2 поверхи на 125 ліжко-місць, загальна площа казарми складатиме 1055 квадратних метрів.

«Кожна казарма поліпшеного планування – це двоповерхова цегляна споруда із двосхилим дахом із металопрофілю, розміри в плані 36,5 на 16,8 метрів, висота якої буде 11,1 метри. На кожному поверсі розміщуватиметься 6 житлових блок-секцій та кухня. На першому поверсі будівлі передбачені пральня з сушарнею. Кожна блок-секція матиме площу 54,5 квадратних метри, розрахована на 10 ліжко-місць і складається з двох житлових кімнат по 20 квадратних метрів кожна, душової кімнати та туалету», – зазначив полковник Василь Стеців.

У кімнаті для кожного військовослужбовця передбачено ліжко на металокаркасі, напівм’який стілець, при ліжкову шафу з полицями та шафу для одягу. У казармі покращеного планування житимуть контрактники самі, без сімей.

Згідно укладених договорів будівельні роботи проходитимуть у декілька етапів, де чітко вказано який обсяг будівництва на конкретну дату має бути виконаним.

За термінами та якістю наймасштабнішого проекту пильно стежитимуть у квартирно-експлуатаційному управлінні. До моніторингу також долучиться команда волонтерів та ветеранів АТО.

Автор тексту – Василь Лабай,
Західний регіональний медіа-центр Міністерства оборони України