П’ятниця , 19.04.2024

Створення автокефалії “може призвести до кровопролиття”: лякають в УПЦ МП

Митрополит РПЦ Іларіон заявив, що надання автокефалії Православній Церкві України “може призвести до кровопролиття”.

Про це глава Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату повідомив у інтерв’ю грецькому агентству церковних новин “Ромфеа”, передає expres.ua.

При цьому Іларіон називає київського Патріарха Філарета “лідером самопроголошеного Київського патріархату”, а прагнення української церкви до автокефалії – “розколом”.

“Філарет говорить про те, що як тільки буде створено нову церковну структуру, до неї мають перейти Києво-Печерська лавра і Почаївська лавра”, —  зазначив Іларіон і додав, що це “може призвести до трагічних наслідків, оскільки віруючі просто не віддадуть лаври. Якщо розкольники почнуть захоплювати лаври, тисячі людей зберуться, будуть захищати ці обителі, проллється кров”.

“Зараз близько 50 храмів канонічної Української церкви незаконно захоплені розкольниками (УПЦ КП – ред.), відбувається насильство над православними віруючими. А якщо розкольники почнуть захоплювати лаври. Тисячі людей зберуться, будуть захищати ці обителі, проллється кров”, – заявив Іларіон.

Раніше Іларіон завляв, що у разі отримання Томосу може бути ствоено унію між православними, католиками та греко-католиками. Також він заявляв, що крім УПЦ (МП) в Україні “немає і не може бути канонічної православної Церкви”.