Вівторок , 23.04.2024

Стало відомо, скільки українцям потрібно грошей, щоби не почуватися бідними

Держстат оприлюднив результати дослідження того, як українці оцінюють рівень своїх доходів та чого очікують від майбутнього.  

Підсумки опитування свідчать про те, що українці стали жити краще. Принаймні, понад половина (57%) респондентів оцінили рівень своїх доходів як достатній.

Два роки тому таку оцінку своїм доходам дали 52% опитаних.   Попри це, торік 38% респондентів постійно відмовляли собі у найнеобхіднішому, крім харчування.

І хоча частка таких людей зменшилася, побільшало на 0,4% тих, хто не міг забезпечити навіть достатнє харчування членів родини через низький рівень доходів.

У 2017 році дещо зросла частка домогосподарств з дітьми, які через нестачу коштів не могли забезпечити відповідним харчуванням дітей.

До прикладу, бракувало грошей на фрукти чи соки для дітей (1,8%), їжу або на кишенькові для харчування в школі (0,9%), ласощі хоча б раз на тиждень (0,7%).

“Бідність традиційно найбільш поширена у багатодітних та у сільських домогосподарствах, у неповних сім’ях та тих, де немає працюючих осіб”, – розповідає Людмила Черенько, завідувач відділу досліджень рівня життя населення Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України.

Під час дослідження у респондентів запитали, як би вони використовували додаткові кошти, якщо б такі отримали.

Більшість опитаних сказали, що витратили б ці гроші на відпочинок або ж на лікування, на покращення житлових умов, на придбання одягу й взуття, побутової техніки, на накопичення та на покращання харчування. І лише 6,1% повідомили, що використали б ці кошти на розвиток підприємництва.

Респондентам також запропонували вказати суму грошей, необхідну на місяць для однієї особи, щоби не відчувати себе бідними.

Більшість (22%) вказали дохід у розмірі 9 000-10 000 гривень, а 22% опитаних – понад 10 000 гривень. 16% (у 2016-му – 22,5%) вказали дохід у розмірі 4 000-5 000 гривень.

Зрештою, за результатами опитування, 71% респондентів віднесли себе до бідних (у 2016-му таких було 74%), 29% – до небідних, але ще не представників середнього класу (два роки тому – 26%), 0,6% – до представників середнього класу (у 2016 році – 0,5%).

Практично жоден із респондентів не вважав себе заможним.    Більшість опитаних (61%), як і раніше, гадають, що відповідальність за їх добробут має нести як держава, так і вони самі, 17% – переважно держава, 10% – повністю держава, 12% – переважно або ж виключно вони самі.

Крім цього 56% опитаних сказали, що не сподіваються на покращення свого матеріального становища, а третина домогосподарств очікує погіршення свого добробуту (44%), і лише 10% сподіваються на краще.    Фахівці ж стверджують, що матеріальний стан українців таки покращується.

“Спостерігається зростання купівельної спроможності населення, – каже Людмила Черенько. – Це зростання відбувається доволі повільними темпами, але вже через два роки можемо досягнути показників докризового періоду 2007 року”.

Джерело: Експрес-онлайн