Вівторок , 19.03.2024

Урядовий освітній геноцид української нації – приклад Тернополя

Загальноукраїнські та місцеві ЗМІ вже котрий місяць волають про критичну ситуацію, яка склалася з фінансуванням освіти на місцях.

Фактично Київ взяв курс на знищення української освіти. Новий Закон України «Про освіту» вводить стандарти, де за кошти держави оплачуватимуть лише певний мінімум в отриманні освітніх послуг. Це означає недофінансування шкіл, а, як наслідок, і суттєве скорочення педагогічних працівників.

Ліквідація профільних шкіл

Держава суттєво зменшує видатки на освітні послуги у школах та понижує гарантії якісної освіти, зокрема через ліквідацію шкіл з поглибленим вивченням іноземних мов та інших предметів. Також держава більше не утримуватиме поділ класів на групи при вивчення української та іноземних мов, утримання шкільної бібліотеки, психолога, логопеда, соціального педагога, гуртів та груп продовженого дня.

Прогнозується скорочення вчителів

Внаслідок такої державної політики в галузі освіти передбачається скорочення педагогічних кадрів, а це учителів іноземних мов та української мови, вихователів груп продовженого дня, керівників гуртків позакласної роботи, бібліотекарів та інших працівників.

Уряд дав зарплату тернопільським вчителям лише на 10 місяців

Навіть попри усі вище перелічені недоліки, держава недофінансовує освіту. Зокрема, на цей 2018 рік освіта Тернополя недофінансована з держави на 46,3 млн грн. А це фактично два місячних фонди оплати праці всіх педагогів міста!  Заходи державної економії викликали обурення педагогічних працівників, адже вже з 1 вересня вони втратять 10% надбавки за престиж педагогічної праці. Також поновлюється практика відправлення педагогів та працівників школи у безоплатні відпустки. Велика частина вчителів тих категорій, про які йдеться вище, попереджені про можливе звільнення.

Децентралізація по-українськи: забрали у два рази більше, ніж дали

Така ситуація з освітньою сферою виникла по усій Україні і, за підрахунками різних депутатів, склала в межах країни 4,5 млрд грн. Наприклад, за розрахунками Вінницької міської ради порівняно з 2017 роком недофінансування освітньої субвенції становитиме 48,5 млн грн, Чернівецької міської ради – 11,6 млн грн, Черкаської міської ради – на 21,5 млн грн тощо.

Загалом у державі складалася ситуація, коли формально законом «підвищили зарплати вчителям», а реально коштів на них держава не виділила.

Та й у рамках децентралізації міста отримали вдвічі більше видатків. Наприклад, Тернопіль додатково отримав 394 млн грн надходжень, а додаткові видатки склали майже вдвічі більше – 664 млн грн. І при цьому додаткова потреба на виплату лише заробітної плати вчителям і медикам складає 87млн грн. Аналогічна ситуація з фінансування профтехосвіти.

Що робить влада Тернополя

Мерія Тернополя неодноразово зверталася до Міністра освіти Лілії Гриневич та до Мінфіну з приводу критичної ситуації з фінансуванням закладів освіти у Тернополі. У відповідь приходять типові «відписки», які можна поділити на дві групи.

І. Грошей немає – звільняйте працівників або самі шукайте додаткові кошти.

Освітня субвенція спрямовується на оплату праці з нарахуванням педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти, яка здійснена на основі Формули розподілу освітньої субвенції, виходячи з розрахункової кількості ставок педагогічних працівників, розрахункової наповнюваності класів та навчальних планів. Тобто питання фінансування закладів загальної середньої освіти має вирішуватись за рахунок місцевих бюджетів або має відбуватися їх реорганізація (читай скорочення).

ІІ. Грошей немає – запроваджуйте платні послуги.

Під час організації навчально-виховного процесу групи продовженого дня загальноосвітній навчальний заклад державної та комунальної форми власності може надавати платні освітні послуги на договірній основі згідно з переліком платних послуг.

Ось так в Україні відбувається освітній «геноцид». Уряд «закручує гайки», ставлячи місцеві адміністрації перед вибором: згортати всі ремонтні та інфраструктурні роботи, щоб вишукати гроші бодай на зарплати освітян, або максимально комерціалізувати чи взагалі закривати школи, ПТУ та садки.

Наразі мерія Тернополя виділила з міського бюджету кошти на освіту. Що буде далі покаже час.

За матеріалами ТМР