П’ятниця , 19.04.2024

Київ, Львів і Тернопіль: стало відомо, де навчатимуться рекордсмени ЗНО

Цього року лише 12 випускників змогли набрати по 200 балів із двох предметів. Більшість із них обрали київські виші. Однак також рекордсмени ЗНО навчатимуться у Львові та Тернополі. 

Тих, хто набрав 200 балів, скаладючи незалежне тестування, — усього 222 у всій Україні, пише газета “Експрес”.

І лише дванадцятьом удалося “взяти” максимум із двох предметів. Цікаво, де вирішили навчатись ці здібні випускники?

* Мілана Волочнюк, 200 балів із хімії, випускниця Вараської ЗОШ №1, Рівненська область:  
— Мій вибір — хімічний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка, спеціальність “хімія”. Обирати було просто — цей предмет я дуже люблю!   Хочу стати справжнім фахівцем. Була б щасливою, якби колись могла винайти ліки проти важкої хвороби.

* Назар Фортуна, по 200 балів із фізики та математики, випускник Львівського фізико-математичного ліцею:
— Я обрав КНУ ім. Т. Шевченка, фізичний факультет, спеціальність “фізика та астрономія”. Вагався, бо раніше хотів йти в ІТ-сферу. Проте фізика перемогла. Не так давно я привіз бронзу з Міжнародної олімпіади. Отож вчитиму глибше те, що люблю. Можливо, за цей рік акумулюю ще більше знань та пробуватиму свої сили в університетах Франції, Німеччини чи Англії. Щоправда, там доведеться боротись за грант, адже навчання дуже дороге.

* Мар’яна Лозяк, 200 балів із математики, випускниця Надвірнянського фізико-математичного ліцею, Івано-Франківська область:  
— Я стала студенткою Національного технічного університету “Київський політехнічний інститут”, навчатимуся за спеціальністю “інженерія програмного забезпечення”. Давно мріяла про технічну освіту, а програмування — сучасна і затребувана ланка.    Сподіваюся, що п’ять років навчання закладуть добрий грунт для того, аби в майбутньому добре робити те, що любиш, й отримувати за це належну винагороду.   *

Станіслав Сірко, 200 балів із хімії, випускник Дубровицького НВК “Ліцей-школа”, Рівненська область:  
— Я опановуватиму фах стоматолога у Тернопільському державному медичному університеті імені І. Я. Горбачевського. Всього виш мав 4 державні місця за цією спеціальністю. Мені пощастило: я зайняв третє.  У родині я буду першим медиком.

* Данило Сагайдак, 200 балів із математики, випускник Львівського фізико-математичного ліцею:

— Вступив на бакалаврську програму з комп’ютерних наук в Український католицький університет. Це приватний заклад, проте у них є і стипендійна програма, що покриває частину витрат на навчання, — до прикладу, у перший рік студент сплачує лише 10 відсотків. Аби здобути таку фінансову підтримку, слід пройти відбір, мати високі бали сертифікатів ЗНО.

* Андрій Сафонюк, по 200 балів із біології та хімії, випускник Камінь-Каширського НВК №1, Волинська область:  
— Здобуватиму фах лікаря у Національному медичному університеті ім. О. Богомольця. Стати медиком хотів давно, високі бали допомогли вступити на бюджет. Готувався я із репетиторами — бо до того не так добре знав біологію і хімію. Вивчив усе в останній рік, але зауважив, що шкільна програма завданням ЗНО не зовсім відповідає.   У виші вже сам за все відповідатиму, хочу стати крутим фахівцем, рятувати життя, тому старатимусь!

* Павло Ясман, 200 балів із хімії, випускник Української гімназії №1 в Івано-Франківську:  
— Обрав хімічний факультет Київського нацуніверситету. Мене цей предмет цікавив здавна. На жаль, у школі це більше теоретична дисципліна, тому від навчання у закладі вищої освіти я очікую багато практики. Сподіваюся стати хіміком-синтетиком, який створює нові речовини.

* Андрій Шкредко, 200 балів із фізики, випускник Долинського природничо-математичного ліцею:  
— Я вчитимусь в Українському католицькому університеті на спеціальності “системний аналіз”. Мені подобається розробляти різні алгоритми, я знаю, як працюють ІТ-компанії, згодом хочу стати повноцінним учасником цієї сфери.

Олена КОВАЛЬСЬКА