П’ятниця , 29.03.2024

На Тернопільщині розірвали договір на будівництво спортзалу за 5 мільйонів, розіграних фірмами братів

Управління капітального будівництва Тернопільської облдержадміністрації 9 липня розірвало договір з ТОВ ВБП «Вайкон» на будівництво спортивного залу в Чорткові за 4,7 млн грн.

Про це написали «Наші гроші. Львів» з посиланням на систему «Прозорро».

Це сталося після публікації «Наші гроші. Львів» та звернень юристів проекту «Тисни» (Bihus. Info) до управління капітального будівництва облдержадміністрації та Західного офісу Державної аудиторської служби України.

Нагадаємо, що у червні цього року фірма ВБП «Вайкон» змагалося з ТОВ «Релакс». Ці фірми частково належать двом братам – Роман Шипітка володіє 30% ВБП «Вайкон», а Іван Шипітка має 50% «Релаксу». Співзасновники фірм-конкурентів є синами голови Заліщицької РДА Бориса Шипітки.

Згідно з ЗУ «Про публічні закупівлі», замовник повинен був відхилити цих двох учасників, адже у такому випадку компанії вважаються пов’язаними. Однак не зробив цього, підписавши договір з ВБП «Вайкон». Лише після публікації та подальшого оскарження юристами договір з переможцем розірвали «за взаємною згодою сторін».

ТОВ ВБП «Вайкон» зареєстроване 2016 року. Воно належить Олександрові Лисаку, Романові Лисаку та Романові Шипітці. Протягом 2017-2018 років ВБП «Вайкон» підписало 13 договорів на будівництво та ремонт на загальну суму 60,4 млн грн.

Фірма «Релакс» працює на ринку з 2016 року. Її засновниками є Олександр Тартачник та Іван Шипітка. Протягом своєї діяльності фірма взяла участь лише в двох тендерах (враховуючи поточну закупівлю). Раніше дві фірми вже зустрічалися разом на торгах один раз.