П’ятниця , 29.03.2024

Спека зіграє “в піддавки” з холодним фронтом: синоптики розповіли про погоду на наступний тиждень

Найближчими днями і весь наступний тиждень в Україні буде спекотна погода, але завдяки “гостю” з північного моря, дихати буде легше.

За прогнозами синоптиків, наступного тижня очікується бездощова спекотна погода практично по всій території країни. Виняток становитиме доба, 6-7 серпня, коли в Україну прийде холодний фронт з північного заходу Європи, принісши прохолоду і свіже повітря. Про це сайту “Сегодня” розповів начальник відділу метеопрогнозів українського Гідрометцентру Владислав Білик.

“У понеділок майже вся територія України потрапить під вплив холодного фронту і на заході, північному сході, в центрі і місцями на південному сході очікуються дощі. Слабкі, іноді до помірних. І разом з дощами очікується зниження температури на 3-5 градусів. Особливо відчутно це буде в західних регіонах 6-7 серпня. Денні температури там складатимуть в межах +20-25 градусів. Головне те, що цей холодний фронт з Північного моря принесе свіжі повітряні маси в Україну, зробивши погоду комфортнішою. Але, на жаль, це не на довго. Поступово, починаючи з 8 серпня, вітер зміниться, і з півдня прийде нова спека, а температурне поле знову вирівняється. І знову в Україну прийде літня спека до +30 градусів і вище – місцями на півдні країни і на Закарпатті до + 35. Зате цей вітер буде сухим, він замінить вологі повітряні маси над Україною, і спека переноситиметься набагато легше”, – зазначив Владислав Білик.

 

У суботу, 4 серпня, за прогнозами синоптиків, в північну частину країни, можливо, прийдуть дощі. Але зниження температури чекати не варто. Захід, центр, схід і південь країни – без дощів і спека до + 30-32.

0408_01

У неділю, 5 серпня, дощовий прохолодний фронт вже зайде в Україну з північного заходу. І хоча синоптики прогнозують дощі, зниження температури ще не буде. По всій території країни очікується + 29-32.

0508

У понеділок, 6 серпня, як говорилося вище, на заході і північному заході України разом з дощами прийде зниження температури до + 24-27 градусів. На решті території все так само спекотно і сухо до + 30-32.

0608

У вівторок, 7 серпня, дощів не передбачається ніде по країні. Як і повідомлялося вище, повернеться суха і сонячна погода. І хоча на заході все ще буде не вище +26, в центрі і на південному сході місцями до +33.

0708

“Що стосується наступних вихідних, 11-12 серпня, то, за попередніми прогнозами, можливі короткочасні дощі, але виключно в украй західних регіонах України. А в цілому весь наступний тиждень, за винятком доби 6 серпня, – буде спекотним. Навіть на півночі країни до середини наступного тижня повітря прогріється до +30 і вище”, – підсумував Владислав Білик.

Народний прогноз погоди

3 серпня вшановується пам’ять преподобного Симеона і пророка Єзекіїля. У народі Симеона називали літопроводцем, оскільки він літо проводжає. За повір’ям, літо має закінчитися після опівдня. Наші пращури помітили, яке третє число серпня, такий і жовтень. А якщо цей день видасться вітреним, то зима буде досить холодною.

4 серпня відзначається день святої мироносиці рівноапостольної Марії Магдалини. У народі цей день мав назву Поцілуйниця. З колишніх часів цього дня остерігаються виконувати польові роботи: градом поб’є, грозою уб’є, тому що цей день вважається і часто буває громовим. Наші пращури помітили, якщо в цей день грім гримить безперервно, то буде град.

5 серпня вшановується пам’ять Почаївської ікони Божої Матері і мученика Трохима. У народі Трохима називають Безсонніком, оскільки йде пора посилених робіт, жнив: “Гарному господареві день малий”. На полях у цей час закінчувалося прибирання. Наші пращури помітили, що серпневі роси – до відмінної погоди.

6 серпня вшановується пам’ять священномучеників благовірних князів Бориса та Гліба. У народі день Бориса і Гліба називали палікопною (гроза палить копиці), тому в поле намагалися не виїжджати, за польові роботи не братися. Погоду дізнатись нашим предкам допомагали квіти: якщо квіти в’юна щільно закрилися, скоро буде дощ.

7 серпня відзначається Успіння (кончина) правовірної Ганни, матері Пресвятої Богородиці. У минулі часи помітили, яка погода на Ганну до обіду, така зима до грудня; яка погода після обіду, така зима після грудня. Спостерігали у цей день за лелеками: якщо за тиждень перед Спасом (14 серпня) лелеки почнуть готуватися до відльоту, то зима почнеться рано і буде морозною, а весна тепла, пише сайт  сайт “Синоптик”.