П’ятниця , 29.03.2024

Тисячі православних московського патріархату ідуть пішки на Тернопільщину (ФОТО)

Декілька Хресних ходів із різних куточків України, а також із ближнього зарубіжжя вирушили до Свято-Успенської Почаївської Лаври, аби 5 серпня разом з усім православним світом молитовно вшанувати чудотворну ікону Божої Матері «Почаївська».

Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ Української православної церкви Московського патріархату.

Зокрема 27 липня 2018 року розпочався Хресний хід «Любові, миру та молитви за Україну» з Івано-Франківська до Почаївської Лаври, що проходить уже в 21-й раз.

Для участі у пішій прощі зібралося більше 200 вірян із Прикарпаття, а також із різних куточків України. Паломники подолали понад 200 кілометрів та 1 серпня прибули до великої святині – Свято-Успенської Почаївської Лаври, напередодні свята в честь Почаївської ікони Божої Матері.

29 липня велелюдний Міжнародний Хресний хід із Польщі до Почаївської Лаври пройшов колоною через Володимир-Волинський.

У всіх населених пунктах до Хресного ходу долучалися все нові і нові учасники. Вийшовши з Польщі чисельністю у 70 чоловік, приєднавши до себе білорусів та мешканців Володимир-Волинської єпархії УПЦ, землями Волині вже прямувала майже 2-тисячна колона. Далі учасники Хресного ходу з Почаївською іконою Богоматері землями Волині, Рівненщини, Тернопілля попрямували до Свято-Успенської Почаївської Лаври.

30 липня ще один традиційний Хресний хід, приурочений до вшанування Почаївської ікони Божої Матері, вирушив із Рівненської єпархії, а саме від Свято-Катеринівського храму м.Здолбунів.

Піше паломництво вірян Рівненщини, які подолали більше 100 кілометрів, тривало до 1 серпня.

31 липня сотні православних волинян зібралися у кафедральному Свято-Покровському храмі Луцька, аби Хресним ходом вирушити звідти у Свято-Успенську Почаївську Лавру.

Уже за звичаєм, віруючі з Луцька та усіх куточків Волинської єпархії зібрались під склепіннями древнього Покровського храму, де взяли участь в молебні. Відправу очолив єпископ Волинський і Луцький Нафанаїл.

Після молебню владика Нафанаїл побажав паломникам, яких супроводжують священнослужителі, Божого супроводу, терпіння і сил.

Шлях, який довелося пройти хрестохідцям дійсно не простий, адже їм доведеться пройти близько 120-ти кілометрів.

Нагадаємо, чудотворний образ Богородиці «Почаївська», що зберігається у Свято-Успенській Почаївській Лаврі, Церква вшановує 5 серпня.

1559 року грецький (за іншими джерелами – болгарський) митрополит Неофіт, який мандрував по Русі, приїхав на Волинь. У подяку за гостинність, яку надала йому в своєму маєтку благочестива дворянка Анна Гойська, до володінь якої належав і Почаїв, владика благословив її іконою Пресвятої Богородиці.

Швидше за все, це була сімейна ікона, яка, можливо, належала роду самого Неофіта.

Довго перебувала святиня в каплиці дворянської садиби… За молитвами біля ікони стали відбуватися чудеса. Коли ж завдяки чудотворному образу зцілився сліпий брат Гойської Филип, то Анна, здивована і зраділа, закликала ченців. Ними був відслужений молебень, святиня була хресним ходом перенесена на Почаївську гору і віддана на вічне зберігання монахам, які жили в печері на горі.