Четвер , 25.04.2024

Впливові світові ЗМІ запрошують мандрівників відвідати Україну: що вони пишуть

Нещодавно в американському ЗМІ вийшов захопливий репортаж із Києва.

Ми переглянули публікації низки престижних видань за останні три роки і зауважили — західна преса не шкодує слів для опису приваб нашої країни.

FORBES, Нью-Йорк  

“Чому варто оминути Париж і приїхати до Києва”.

Саме під таким заголовком Forbes надрукував репортаж із України.

“Коли доводиться обирати, куди поїхати в Європі, спершу на думку спадає Рим, Париж, Прага чи Відень. Але якщо ви хочете відвідати місто з чудовою архітектурою, дивовижними церквами, галасливими ринками та чарівними, викладеними бруківкою вулицями, вам варто звернути увагу на Київ”, — пише журналістка видання Рана Гуд.

Гостю із Нью-Йорка причарувала історичність і барвистість української столиці. “Вам здається, що в Києві багато соборів та й просто релігійних будівель? Так воно і є! Дивовижно збудовані історичні будиночки всіюють місто то тут, то там. А їх яскраві блакитний та зелений кольори створюють чарівний ландшафт Києва”.

Сподобалися представниці Forbes і “надзвичайно щедрі порції смачної традиційної їжі” — борщу, голубців.   Яскраві враження у Рани Гуд залишилися від відвідин міста-привида Прип’яті — “такого немає більше ніде”. “Бачимо закинуті супермаркети, занедбані будинки й моторошні приміщення дитячих садочків зі старими іграшками…”, — описує журналістка.

“Київ — не в топі найпопулярніших туристичних напрямків. Але точно повинен там бути!” — підсумовує журналістка Forbes. На згадку про Україну вона купила собі вишиванку.

The Telegraph, Лондон  

“Київ надзвичайно зелений. Настільки, що ви можете гуляти від одного кінця міста до іншого й навіть не виходити з тіні дерев”, — ділиться враженнями британський журналіст.

“Підіть до Михайлівського Золотоверхого монастиря і обов’язково зупиніться подивитися на Золоті Ворота”, — радить він.    Журналіст зауважує, що київська станція метро “Арсенальна” — найглибша в світі: “Порівняйте, найглибша станція Лондона, “Хемпстед”, розташована на глибині 58,5 метра, а “Арсенальна” — аж на 105,5 метра!”.

The Telegraph називає Київ містом із болючою історією.

“Зрозуміти роль української нації в Другій світовій війні та вшанувати жертв ви можете у Національному музеї історії України, — радить британське видання. — Ще одне нагадування про радянське минуле Києва — величезна 102-метрова статуя Батьківщини-Матері”.

The Independent, Лондон  

“Затишні кав’ярні, магазинчики з шоколадом і архітектура, наче з казки — ось чому українське місто — справжній культурний прорив”, — так починається розповідь про Львів.

Журналістку ваблять галереї, пам’ятники, храми і музеї. Утім, їй складно було призвичаїтись до львівської бруківки: “Львів — компактне місто, яке можна обійти пішки.

Втім, бруківка завдасть перцю вашим стопам”.   Помилувавшись панорамою з Високого Замку і відзначивши контраст між житловими масивами у радянському стилі та шпилями й куполами Старого міста, гостя вирушила на шопінг.

“Біля пам’ятника Іванові Федорову ви потрапите на щоденний книжковий ринок проти неба. Також ви тут знайдете унікальні вінілові платівки, переважно часів СРСР, старі нотатники, монети та іншу всячину”, — пише The Independent.

Журналістка проїхалася на орендованому велосипеді до Стрийського парку, відвідала Палац Потоцьких, та найбільше її вразила Львівська опера. “Це справжня вишенька на торті”, — пише британка.

The Wall Street Journal, Нью-Йорк  

“Більшість туристів приїжджає до Одеси через її активне нічне життя і пляжі. Але мене заінтригувала її стародавня архітектура і нонконформізм, — пише журналіст. — Я прогулююсь довгими авеню, які тут вмостив голландський інженер на початку ХІХ століття, бачу старі будинки, схожі на будиночки у Франції чи Італії”.   Не оминув він і знаменитий ринок “Привоз”.

“Тут відразу помітна підприємницька жилка одеситів”, — пише The Wall Street Journal.   The Guardian, Лондон-Манчестер   Журналіст газети приїжджав до Харкова подивитися на Держпром.   “Будинок Державної промисловості — велика будівля в центрі Харкова. Це одна з найцікавіших — і найменш відомих — споруд модерної архітектури, зведених у міжвоєнні роки, — пише автор. — Якби її звели у Берліні чи Парижі, ви точно про неї знали б”.

“Щоби зрозуміти божевільність будівлі, її монументальний масштаб і спробу уникнути будь-яких історичних рис та кліше, вам потрібно знати, що Харків був столицею Радянської України з 1919 до 1934 року, — пояснює журналіст. Це одна з небагатьох будівель, що демонструє, як могло б виглядати місто в стилі конструктивізму: шалене зіткнення американізму та комунізму”.

Джерело: “Експрес”