Четвер , 28.03.2024

Долар узяв нову висоту, а євро дешевшає

На міжбанку сьогодні спостерігалися дві тенденції – долар продовжив зростання, а от євровалюта значно подешевшала.

У купівлі/продажу долар подорожчав на 16 копійок – до 27,30/27,33 грн/$.

Євро втратив відразу 17 копійок – 31,28/31,31 грн/євро через подешевшання відносно долара на світових ринках.

Попит на “зелені” на валютних торгах перевищував пропозицію. Ажіотажу додають імпортери, які вже потрохи почали скуповувати енергоносії для осінньо-зимового періоду.

Хоч залишки на кореспондентських рахунках банків зменшилися на 7,88% – до 37,5 мільярдів гривень, але банки, напевно, теж не проти заробити на підвищенні котирувань, тому тягнуть долар угору.

Опівдні Нацбанк встановив довідковий курс гривні на рівні 27,22 грн/$, а згодом оголосив офіційний курс на понеділок, 13 серпня, – 27,24 грн/$.

Офіційна гривня втратила ще 13 копійок порівняно із п”ятницею.   На готівковому ринку ситуація схожа. Долар у купівлі зріс на 10 копійок (27,10 грн/$) і на 14 копійок  – у продажу (27,40 грн/$).

Євро обмінники продають по 31,66 грн/євро (-3 коп.), купують – по 31,05 грн/євро (-10 коп.).

Сьогодні НБУ оприлюднив галузі, чиї компанії найбільше продавали та купували валюту на міжбанку у першому півріччі. Серед перших – металургія та гірничо-видобувна промисловість, агро- та харчова промисловість, машинобудування і транспорт, хімічна галузь.

А от скуповували долари переважно підприємства паливно-енергетичного комплексу, тютюнові компанії та імпортери харчових продуктів, туристичні компанії, мобільні оператори, імпортери побутових товарів.

Серед основних причин купівлі іноземної валюти – репатріація дивідендів, купівля валюти банками (для подальшого продажу населенню) та вихід нерезидентів із ОВДП.

Джерело: Експрес-онлайн