Четвер , 25.04.2024

До середини вересня планують відремонтувати об’їзну Тернополя

Дорожники області впродовж місяця планують відремонтувати усю протяжність обходу Тернополя. Довжина цього шляху 14,5 кілометрів.

Перше публічне звітування по виконанню ремонту на дорогах загального та місцевого значення відбулося сьогодні в обласній державній адміністрації. Звітували Перший заступник голови ОДА Іван Крисак, начальник Служби автомобільних доріг у Тернопільській області Богдан Юлик та начальник управління капітального будівництва ОДА, на балансі якого тепер перебувають всі дороги місцевого значення, Віктор Кузяк.

Спільне та відкрите звітування привернуло увагу медіа-спільноти та громадськості. Адже у 2018 році Тернопільщина отримала безпрецедентну суму коштів на відновлення автошляхів – понад півтора мільярда гривень! Таких капіталовкладень дороги нашої області не бачили ніколи.

Власне, про них і звітували спікери, а також про те, які плани на поточний та наступний роки, про проблеми, які виникають, та про можливості їх вирішення.

315 – млн. грн. – на ремонт місцевих доріг

Іван Крисак, Перший заступник голови ОДА навів статистику по коштах, які отримала область протягом останніх чотирьох років.

За його словами, у 2015 році на всі дороги, як загального, так і місцевого значення залучили 120 млн. грн., у 2016-ому – 373 млн. грн., у 2017-ому – 870 млн. грн., у 2018-ому на дороги державного значення очікують спрямувати 1 млрд. 300 млн. грн., а на дороги місцевого значення уже отримали 315 млн. грн.

«Це не просто сухі цифри. За ними стоїть конкретний результат, – зазначив Іван Крисак. – На сьогоднішній день в будівництво основних магістралей вже вдалося вкласти майже 70% коштів. Що ж стосується місцевих доріг, то ми передбачили ремонт на 67 ділянках доріг протяжністю 75 км (в області, нагадаємо, 3 519 км доріг місцевого значення, – ред.). На 11-ти дорогах поточний середній ремонт уже завершений або перебуває на стадії завершення».

До середини вересня – новий обхід Тернополя

Про те, що дороги відновлюються й будуть відновлюватися, а також про системний підхід у даній роботі розповів начальник Служби автомобільних доріг в області Богдан Юлик. Він поділився найближчими планами щодо початку ремонту обходу Тернополя Р-41.

«Службою автомобільних доріг заплановано відремонтувати усю протяжність обходу Тернополя, а це 14,5 кілометрів. Поточний середній ремонт дороги дозволить забезпечити комфортний проїзд водіїв усіх видів транспорту через усю область із Заходу на Схід, – повідомив Богдан Юлик. – Власне, Р-41 – це дорога, яка проходить через село Біла та закінчується біля ТРЦ «Подоляни», та яка з’єднує магістраль М-19 Тернопіль – Кременець з трасою М-09 Тернопіль – Львів. Орієнтовний термін закінчення робіт середина вересня. Підрядник вже активно розпочав роботу. Вартість – 250 млн. грн.».

Також Богдан Юлик поінформував, що цього року закінчується проектування Східного обходу Тернополя – це автомобільна дорога протяжністю 8,6  кілометрів, яка буде об’єднувати автомобільну дорогу М-19 та М-12. Розмір фінансування – 20 млн. євро, виділені Європейським інвестиційним банком. Виконання робіт розпочнеться наступного року.

Дорожня карта відновлення магістралей – стратегія розвитку області

Крім того, реалізовуючи дорожню карту із відновлення магістралей області, вдасться досягти таких результатів:

* Автомобільні дороги М-09 Тернопіль-Львів-Рава-Руська, (магістраль практично завершена. Її протяжність в нашій області – 39 км. Вартість робіт 375 млн. грн.), М-12 Стрий-Тернопіль-Кропивницький-Знам’янка (ремонт завершено. Триває облаштування узбіч, встановлення знаків та розмітки. Протяжність дороги в області майже 39 км., вартість – понад 800 млн. грн.), Р-41 Північний обхід Тернополя та майбутній Східний обхід Тернополя – є частиною основного транспортного коридору, через який будуть йти всі перевезення до портів України. Побудувавши вчасно цю дорогу, розвиваємо перш за все транспортний потенціал Тернопільської області.

* Автомобільна дорога М-19 (протяжність 70 км) – це частина туристичного маршруту Тернопільської області.

* Наступного року в планах повністю відремонтувати автомобільну дорогу Івано-Франківськ-Бучач-Тернопіль.

* Також нові дороги дозволяють зробити доїзд до європейських кордонів швидким, зручним та комфортним.