Четвер , 28.03.2024

Лікарі б’ють на сполох: на Тернопільщині ускладнена епідемічна ситуація зі сказу

Епідемічна ситуація в Тернопільській області залишається ускладненою.

Згідно інформаційно-аналітичних матеріалів за 2017 рік «Про епідемічну та епізоотичну ситуації зі сказу в Україні та стан заходів боротьби з ним», підготовлених спеціалістами ДЗ «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України»: епідемічна ситуація зі сказу в Україні за останні 30 років залишається нестійкою. Щороку реєструються поодинокі випадки захворювань серед людей. Прослідковується тенденція до зростання рівня захворюваності. Так, якщо за період з 1988 по 1997 роки було зареєстровано 19 випадків захворювань, з 1998 по 2007 роки – 27 випадків, то з 2008 по 2017 роки – 31 випадок.

У 2017 році зареєстровано 2 випадки захворювання серед людей (на 2 менше попереднього року) у Дніпропетровській та Одеській областях. Захворіли дорослі, жінки. Діагнози підтверджені лабораторно. Джерелом збудника сказу були собаки. У Дніпропетровські області у жовтні-листопаді 2016 року жінка була укушена за верхню кінцівку сусідським собакою, який зірвався з прив’язі. Тварину вбили та спалили. Постраждала за медичною допомогою не зверталась. Захворіла 26.01.17р. Померла 28.01.17р. В Одеській області жінка 20.01.17р. була укушена (захворіла 26.03.17р., померла 31.03.17р.) безпритульним собакою у дворі власного будинку. Дана тварина загинула внаслідок силових контактів з домашніми собаками постраждалої. В той же день жінка звернулась за медичною допомогою до фельдшера ФАПу. Фельдшер надала первинну меддопомогу, але не направила постраждалу до травматолога та не передала Екстреного повідомлення на випадок покусу до територіального підрозділу лабораторного центру.

За І півріччя 2018 року випадків сказу серед людей не зареєстровано.

Тернопільська область знаходиться в числі тих територій, де реєструвалися випадки сказу серед людей (2010р. – Бучацький район, 2011р. – Лановецький район) та існує високий ризик виникнення захворювання, оскільки показник захворюваності людей є відображенням епізоотичного процесу, що протікає серед тварин.

Епідемічна ситуація в області залишається ускладненою.

В останні роки спостерігається незначне коливання кількості звернень людей за медичною допомогою до лікувально-профілактичних закладів області з приводу покусів, подряпин, ослинень тваринами на фоні зростання кількості призначених антирабічних щеплень постраждалим.

З числа осіб, які звертаються за медичною допомогою, щеплення призначаються кожній 2-3 покусаній людині.

В області домінуючими є безумовні (життєві) покази до призначення та проведення антирабічних щеплень, а саме: покуси скаженої чи підозрілої на сказ тварини, дикої або невідомої тварини, мишовидних гризунів. Застосування антирабічних препаратів необхідне й за умови зникнення чи загибелі відомої тварини.

За даними моніторингу інфекційної захворюваності, в області щоденно реєструються випадки звернення людей за медичною допомогою з приводу покусів, подряпин, ослинень тваринами. Відповідно збільшується кількість призначених антирабічних щеплень та зростає потреба в антирабічних препаратах.

Нерівномірна поставка антирабічних препаратів (вакцини, імуноглобулін) чи їх відсутність призводить до порушення термінів, інтервалів між щепленнями та появи осіб, які не отримали належної медичної допомоги (специфічної імунопрофілактики), що ставить під загрозу життя постраждалих.

Причиною захворювання людей у більшості випадків є незнання про небезпеку сказу – вони не звертаються за медичною допомогою після контакту з тваринами чи звертаються надто пізно, або ж самовільно переривають курс щеплень.

Звичайно, найнадійнішою гарантією щодо незараження є уникнення покусу. Та все ж, якщо неприємність таки трапилася, хворобі можна запобігти – своєчасне застосування антирабічних препаратів (щеплення актуальні, коли курс розпочато в перші 14 днів від моменту зараження) та дотримання режиму, призначеного лікарем на період щеплень.