П’ятниця , 29.03.2024

На Тернопільщині може суттєво подорожчати хліб

Підвищення цін на хліб прогнозують на Тернопільщині. За висновками Всеукраїнської аграрної ради, подорожчати хліб може на 15 – 20 %. Серед причин зростання ціни – цьогорічний неврожай, а також зростання курсу валюти.

Нині вартість хліба першого ґатунку становить 12 – 15 грн, – повідомляє Всеукраїнська аграрна рада. Восени прогнозують зростання ціни до 18 гривень за буханку.

“Високою залишається ймовірність, що восени буханець пшеничного хліба з борошна першого сорту буде коштувати близько 17-18 гривень. Зростання цін на хліб можуть спровокувати кілька чинників, зокрема збільшення цін на борошно – за короткий час його вартість зросла на 1,5 гривень за кілограм”, – зазначив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук.

Можливі тенденції зростання цін на хліб підтверджують і в департаменті агропромислового розвитку ОДА.

«Цього року через несприятливі погодні умови втрачено близько третини врожаю. Це може стати причиною зростання вартості зерна, а відтак борошна і хлібобулочних продуктів», – зазначив керівник департаменту Володимир Стахів.

Експерти наголошують: зумовлює ціну на хліб кілька основних факторів: цінові тенденції на ринку зерна, а також вартість енергоносіїв, пише “ЗЗ”.