Четвер , 28.03.2024

“Нечистоти зливають аби-де, бо в водоканалу високі тарифи”, – тернопільські підприємці

Деякі підприємці, які займаються викачкою нечистот з приватних септиків зливають відходи будь-де через те, що комунальне підприємство “Тернопільводоканал” дере в три дорога за офіційний злив на своїх очисних спорудах.


Загалом, приватних підприємців, які займаються таким видом діяльності у Тернополі та в Тернопільському районі є більше 20-ти. Раніше, більшість з них мали підписані договора з КП “Тернопільводоканал” про злив стоків з септиків на очисних спорудах за Березовицею. Після того, як комунальне підприємство підняло ціну на прийом нечистот, а також зобов’язало встановити спеціальні GPS-трекери, то договір підписало лише 10 фірм. Решта, так би мовити, пішло у підпілля. І зливають фекалії не відомо де, пише Овід.

Один із приватних підприємців, які мають договір з водоканалом Андрій Чомко розповідає, що у їхньому бізнесі на даний момент існує несправедлива конкуренція. Минулого року КП “Тернопільводоканал” встановило оплату для асенізаторів з врахуванням так званого кофіцієнта “5”. Згідно з ним, підприємці мають доплачувати за агресивні стоки тоді, коли автомобілі водоканалу, які також викачують септики такої доплати не мають. “Ми зараз платимо 42 гривні за куб зливу стоків на відстійники водоканалу. У мене машина вміщує 12 кубічних метрів. То я маю заплатити близько 500 гривень за те, що лише злию викачані нечистоти. А яку ціну мені вказувати для людини, яка мене замовила? От і виходить, що жителям сіл дешевше замовити машини-асенізатори з “Тернопільводоканалу”, або ж взагалі нелегалів, які тихенько вночі приїдуть викачають стоки і злиють десь в Тернополі, або в полі”, – додає Андрій Чомко.

Аби вирішити проблему нелегального скиду нечистот з септиків у Тернополі, в управлінні житлово-комунального господарства і екології міської ради організували зустріч підприємців, представників водоканалу, поліції та активістів.

Минулого тижня громадський активіст ГО “Скеля” Андрій Об’єщик зафіксував, як водій авто-асенізатора виливає стоки з сусідніх сіл в промисловому районі Тернополя . Надзвичайна подія відбулася на вулиці Гайовій. Активіст одразу викликав поліцію, а правоохоронці зафіксували факт забруднення навколишнього середовища агресивними стоками.

З’ясувалося – вилив нечистоти водій приватного підприємця Івана Костюка. На нараду, аби пояснити дії працівника прийшов сам підприємець. Іван Костюк розповів, що водій в місті виливав не фекалії, а просто дощові стоки, і саме тому порахував, що вести нечистоти на водоканал не варто.

Власник авто-асинізатора, яке вилило фекалії поблизу вулиці Гайової

Проте Андрій Об’єщик зазначив, що проблема нелегального скиду фекалій – не лише проблема одного підприємця, якого зловили на гарячому. Підприємство “Аква-Страда” теж надає послуги по викачці нечистот. Більше того, вони викачують специфічні скиди – із забірних водосховищ автомобільних мийок. А також збирають і вивозять тверді побутові відходи з автомийок – бруд, використані масловловлювачі. Такі нечистоти дуже агресивні до навколишнього середовища. І хоча ТОВ “Аква-Страда” має укладений договір з водоканалом на вивіз рідких стоків, то тверді – підприємець нелегально возить на Малашівське сміттєзвалище, яке вже як 20 років офіціно закрите.

Ще один приклад зливу нечистот підприємців-нелегалів: рік тому він та його друзі зафіксували незаконний вилив фекалій поблизу Гаїв Шевченківських. “Власники відприємтва “Планка ВД” три рази зливали нечистоти в поле. Останній раз, вони взагалі автомобілем намагалися наїхати на мене і погрожували. На скільки мені відомо, працюють вони вже 5 років. І лише 16 квітня цього року підприємець уклав договір з “Тернопільводоканалом” про вивіз відходів на їхні очисні споруди”, – розповів активіст.

Власники ФОП “Планка ВД”, яке 3 рази виливало нечистоти поблизу Тернополя

Заступник мера Владислав Стемковський аби вирішити ситуацію запропонував знизити тариф на злив на очисні споруди водоканалу. “Ми усі повинні зрозуміти, що плата для таких підприємців має бути символічною. За що водоканал бере півтисячі гривень? За те, що авто приїхало і злило фекалії у відстійники? Я вважаю, що асинізатори мають взагалі безкоштовно користуватися відстійними спорудами. Бо шкода, яку вони приносять зливаючи де-небудь, не довозячи до водоканалу, більша в 10 разів, а ніж те, що б вони мали заплатити”, – додав Владислав Стемковський.

Чиновник наголосив, що найближчим часом мають впорядкувати реєстр підприємців, які займаються викачкою фекалій, а також підписати Меморандум між усіма бізнесменами, де будуть вказані основні засади їхньої діяльності. Головне, серед яких буде – не нашкодити навколишньому середовищу.

Також працівники “Тернопільводоканалу” мають пояснити ціну на вивезення фекалій на відстійники і переглянути її в бік зменшення. Окрім того, почати шукати ділянку в околицях Тернополя під тимчасовий прийомник стоків. Усе для того, аби автоасенізатори не везли через цілий Тернопіль рідке лайно.

А поліція найближчі два тижні за розпорядженням мера проведе рейд по автоцистернах, аби перевірити документи та договора на викид фекалій.