Вівторок , 23.04.2024

Сліди крові та сексуальні домагання: скандал із дитячим притулком на Волині

Поліція відкрила кримінальна провадження, а директор заперечує сам факт насилля.

У місті Рожище Волинської області у притулку для дітей, які потрапили у складні життєві обставини, у десятьох вихованців виявили сліди побиття та крові. Троє дітей заявили про сексуальні домагання з боку керівництва установи.

Про це 2 серпня розповіла уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

“Дітки розповіли, що сам директор та його брат, який працює черговим з режиму, їх б’ють та ображають нецензурними словами. Дівчата повідомили, що брат директора їх торкався за різні частини тіла. Діти скаржилися виховательці, але вона відмахнулася – сказала, що вони все вигадують”, – написала омбудсмен на своїй сторінці у Facebook.

Окрім того, 17 травня в установі зникла неповнолітня дитина, проте директор повідомив про це до правоохоронних органів лише 11 липня. “Дитину так і не знайшли. І прокурор області звертався до обласної влади з проханням вирішити питання про притягнення до відповідальності посадових осіб притулку”, – зазначила омбудсмен.

Денісова наголосила, що жоден із співробітників притулку не повідомив про те, що у них відбувається. Усього в закладі перебуває 33 дитини віком від трьох до 18 років.

Реакція влади на скандал у притулку

Після моніторингового візиту правозахисників до притулку у Рожищі приїхала поліція, прокуратура, Служба у справах дітей, керівник профільного департаменту Міністерства соціальної політики Руслан Ковбаса.

Голова Волинської обласної державної адміністрації Олександр Савченко також виїхав до Рожищі і провів нараду з місцевими та обласними посадовцями. У підсумку вирішили направити звернення до Волинської обласної ради про відсторонення від виконання обов’язків директора притулку Леоніда Матвійчука, а також про негайне порушення кримінальної справи.

Згодом Денісова повідомила, що Матвійчука відсторонили від посади і йому обиратимуть запобіжний захід. Поліція заявила про те, що відкрила кримінальне провадження за двома статтями Кримінального кодексу України – “неналежне виконання обов’язків щодо охорони життя та здоров’я дітей”, а також “умисне легке тілесне ушкодження”. Наразі поліцейські з’ясовують усі обставини інциденту.

Директор притулку заперечує факт насильства

Директор притулку Леонід Матвійчук заперечує насильство щодо своїх вихованців і називає звинувачення “абсурдними”. За його словами, сліди крові, які були знайдені на речах деяких дітей, не означає, що проти них вчиняли насилля.

“Про сліди крові. Якщо ви в себе десь побачите речі в крові, то це не буде означати для вас зробити висновки, які не мають відношення або якась фантастика, яка не має відношення до тої крові, яка з’явилася у вас. Це, мені здається, один із розряду надуманих речей, для того щоб підігріти цю ситуацію” – сказав Матвійчук.

Читайте також: Кров на матраці та зуби у кишенях. У полтавському інтернаті розповіли, чому подаровані речі опинилися на смітнику

Він зазначив, що у притулку протягом 20 років були різні діти, у тому числі ті, що мали судимість, “і з ними знаходили спільну мову”.

“І якісь недоречності не є закономірністю і не можуть служити тому, що капля крові може давати для розвитку якихось версій, які будуть абсурдними з точки зору нашого закладу”, – сказав директор притулку.

Що буде з постраждалими дітьми

Людмила Денісова повідомила, що постраждалих дітей доправили до лікарні для огляду та фіксації тілесних ушкоджень. Інших дітей залишать на місці.

“Для них буде створено безпечне середовище – там цілодобово чергуватимуть працівники Національної поліції та служби у справах дітей. Попередньо три тижні, за необхідності цей термін подовжать”, – сказала вона.

Також Денісова розповіла, що з очільником ОДА Савченком обговорила місце, куди можна буде перевести дітей і забезпечити їхній психологічний спокій, пише “ТСН”.