Четвер , 28.03.2024

Тернопіль очищається від незаконних МАФів та тимчасових споруд

Відділ державного архітектурно-будівельного контролю (ДАБК) Тернопільської міської ради, муніципальна поліція та комунальні служби зупиняють незаконну забудову, демонтують незаконно встановлені малі архітектурні форми (кіоски) та незаконно споруджені тимчасові споруди.

Цього тижня у Тернополі продовжився демонтаж незаконних малих архітектурних форм, які встановлені без необхідних дозвільних документів.

Демонтаж незаконних МАФів, будівель та обмежувачів руху

Найближчим часом постійно діюча робоча група з питань проведення демонтажів Тернопільської міської ради буде демонтувати МАФи у вигляді «кухлів», які розміщені у різних мікрорайонах міста.

Зокрема, 26 липня був демонтований такий МАФ з вулиці Митрополита Шептицького. Невдовзі також демонтують такі об’єкти і за восьмома іншими адресами: з вулиць Б.Хмельницького, В.Громницького, Кн.Острозького, Білогірській, Слівенській, Живова та з парку ім.Тараса Шевченка.

Також 30 липня проведено демонтаж тимчасових споруд, які влаштовані на земельних ділянках комунальної власності без документів, що посвідчують право користування землею, демонтовано обмежувачі руху за адресою вул. Січинського, 4 (біля закладу громадського харчування «Мюнхаузен») у Тернополі.

Демонтаж проведено на виконання рішення виконавчого комітету Тернопільської міської ради від 25.07.2018 року №573 «Про усунення порушень у сфері земельного законодавства та містобудування».

Тобто демонтуються не лише малі архітектурні форми та незаконні будівлі, а й будь-які тимчасові споруди, які порушують право городян на вільний прохід. Як зазначив міський голова Тернополя, роботи з демонтажу незаконних МАФів та тимчасових споруд з вулиць Тернополя триватимуть надалі.

«Не припустимо, коли у європейському місті стоять МАФи, стихійні продавці й купи сміття, а над перехожими звисають електродроти під напругою. Мерія, поліція, муніципальна поліція та архбудконтроль серйозно взялися за вирішення проблеми малих архітектурних форм. У Тернополі будь-яка торгівля має відбуватися в цивілізованих умовах», – підкреслив мер Тернополя.

Що відбувається в інших містах

Найперше, що треба знати: в Україні заборонили МАФи та рекламні конструкції на тротуарах. У липні Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України оновило державні будівельні норми, що, зокрема, не допускають встановлення тимчасових споруд, рекламних та інших конструкцій на тротуарах вулиць.

Відповідні норми застосовуватимуться під час будівництва нових доріг та вулиць, а також здійснення капітальних ремонтів чи реконструкції існуючих.

Таким чином, місцеві адміністрації – хочуть вони цього чи ні – змушені боротися з МАФами. Однак роблять це дуже специфічно.

Так у Києві комунальники та муніципали силою трощать кіоски у підземних проходах, біля станцій метро та навіть на ринках (де розміщення МАФів не заборонено). Підприємці за годину часу втрачають свій бізнес і своє майно. А от для порівняння у Тернополі це роблять цілком цивілізовано – всі незаконні МАФи, які демонтуються у Тернополі, зберігаються у спеціальному місці, де власних може їх забрати.

У Львові ситуація із засиллям МАФів досягла свого абсурду. Неконтрольоване спорудження кіосків призвело до того, що у травні цього року стався вибух в одному з МАФів. Через що постраждала сімнадцятирічна дівчина. І ситуація там досі не покращилася.

Так нещодавно у міській раді Львова прозвітувала про роботу комісія архітектури, містобудування і охорони історичного середовища. У доповіді йдеться, що у місті є багато малих архітектурних форм, місце розташування яких спричиняє обурення мешканців сусідніх будівель.

«МАФи – це велика проблема, третій рік вирішуємо це питання. Але віз й донині стоїть на місці», – заявили львівські депутати.

Таким чином, правильний варіант очищення українських міст від незаконних малих архітектурних форм показує саме Тернопіль. У цьому процесі має поєднуватися чітке дотримання закону з повагою до підприємця та його майна.

За матеріалами ТМР