П’ятниця , 29.03.2024

У Міністерстві освіти назвали ТОП-10 вишів, які цього року збільшили своє держзамовлення

У МОН назвали ТОП-10 вишів, які цього року збільшили своє держзамовлення за рахунок того, що їх обрали кращі вступники.

Відповідну статистику оприлюднила Міністр освіти і науки Лілія Гриневич під час прес-конференції щодо підсумків вступної кампанії 2018.

«Нинішня система широкого конкурсу діє так, що дає можливість вступникам здійснити свою мрію та вчитися там, де вони хочуть. Результатом цього стало те, що окремі виші змогли збільшити своє державне замовлення, адже їх обрали вступники з найвищими балами. І це навіть попри складну демографічну ситуацію, бо цього року ми мали найменшу в історії України кількість випускників шкіл», – зазначила Лілії Гриневич.

Вона підкреслила, що збільшення держзамовлення напряму пов’язано з тим, що заклади працюють над покращенням якості навчального процесу та університетської науки.

«Ми бачимо тісний зв’язок між тим, яку якість пропонують університети і як на це реагують вступники», – зауважила Міністр.

Отже, рейтинг ТОП-10 виглядає так:

  1. Львівський національний університет імені Івана Франка + 391
  2. Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського + 351
  3. Дніпровська політехніка + 189
  4. Львівська політехніка + 184
  5. КНУ ім. Тараса Шевченка + 165
  6. Національний університет біоресурсів і природокористування + 163
  7. Харківський національний університет ім. В.Н. Каразіна + 153
  8. Києво-Могилянська академія + 146
  9. Харківський національний економічний університет ім. Семена Кузнеця + 138
  10. Харківський національний університет радіоелектроніки + 94

Лілія Гриневич також підкреслила: на противагу думці, що широкий конкурс призведе до того, що всі вступники обиратимуть лише столичні виші, в рейтингу ТОП-10 представлено 6 регіональних університетів. 2 з них – львівські, 1 – дніпровський та ще 3 – харківські.

Той факт, що широкий конкурс не концентрує вступників лише в Києві, підтверджують й результати адресного розміщення місць державного замовлення у розрізі регіонів.

«Ці результати засвідчують, що в Україні сформувалося 4 великих університетські центри. Центральний – місто Київ, що має 27,7% від загальної кількості держзамовлення, східний – Харківська область – 12,5%, Південний, що формується двома областями – Дніпропетровська – 6,2% та Одеська область –5,1%, тобто разом 11,3%, та Західний – Львівська область – 11,2% від загальної кількості держзамовлення. Тобто якщо дивитися по країні, то регіональна присутність державного замовлення є пропорційною», – відзначила Міністр.

Загалом цьогоріч 58 тис 875 випускників отримали рекомендації для зарахування на бюджет. З них принесли оригінали своїх документів у виш, чим підтвердили свій намір навчатися за обраною спеціальністю та в обраному університеті 51 тис 252 – 86,9% від усіх рекомендованих.