Субота , 20.04.2024

Чим здивує цьогорічний фестиваль «Дзвони Лемківщини»

З 3 до 5 серпня поблизу міста Монастириська на Тернопільщині відбудеться уже традиційний щорічний фестиваль лемківської культури – «Дзвони Лемківщини».

Уже вдев’ятнадцяте в урочищі «Бичова» зберуться учасники та гості фестивалю не лише з України, а й з різних куточків світу.

Цьогоріч свято лемківської культури вперше триватиме протягом трьох днів. На фестивалі будуть представлені унікальні лемківські звичаї, культура та мистецтво, тематичні виставки та різноманітні майстер-класи.

Детальніше про нововведення, підготовку та «родзинки» фестивалю під час прес-конференції розповіла заступник голови Тернопільської обласної державної адміністрації Світлана Беспоповцева:

  • Цьогорічний ХІХ Всеукраїнський фестиваль «Дзвони Лемківщини» передбачає багато нововведень та цікавих «родзинок». У перший день фестивалю відбудуться запалення малої ватрочки та дитячий фестиваль «Лемківські пацьорки». Окрім цього учасники та гості фестивалю зможуть випробувати власні сили під час лемківських спортивних забав.
  • «Дзвони Лемківщини» уже давно вийшли за межі Тернопільщини. Цього року свою участь підтвердили не лише 77 аматорських та художніх колективів з України, й більше сотні колективів з-за кордону. Також варто зазначити, що усі аматорські та художні колективи, які виступатимуть на сцені 3-4 серпня, співатимуть виключно лемківські пісні. Також їх виконуватиме й національний заслужений академічний народний хор України імені Григорія Верьовки.
  • 4 серпня на фестивалі свої роботи презентуватимуть півсотні майстрів народної творчості, у тому числі 2 народних майстри України.
  • Серед цьогорічних новинок – польова експедиція «Спогад». На даній локації проводитиметься відео- та аудіозапис спогадів лемків, які пережили депортацію або ж зберегли від батьків яскраві перекази про ті часи та лемківський край, який довелося покинути. Тому ми звертаємося до усіх лемків з проханням принести на фестиваль давні світлини своїх родин, які будуть опрацьовані спеціалістами архівного відділу та студентами історичного факультету. Ці фотографії будуть представлені у відео- та фотоальбомах на ХХ ювілейному Всеукраїнському фестивалі «Дзвони Лемківщини», який, сподіваємося, уже носитиме звання міжнародного. Ми будемо сприяти цьому та звертатимемося у відповідні міжнародні структури.
  • Також під час фестивалю відбудеться ніч лемківського кіно. До уваги глядачів запропонуємо художні та документальні фільми, які відображають культуру і звичаї лемків, а також історичні події, через які вони були депортовані і виселені зі своєї Батьківщини.
  • Велике значення матиме ще одна локація – виставка фотографій «Там на Лемківщині», де будуть представлені 20 приватних світлин – жителів Монастирищини та 15 світлин з Хоростківської громади Гусятинського району.
  • Також презентуємо виставку пам’ятників та пам’ятних знаків жертвам депортації, які розташовані на території області і виставку репродукції картин Никифора Дровняка.

Програму фестивалю можна прочитати ТУТ