П’ятниця , 29.03.2024

«МРІЯ» провела родинний медовий фестиваль «СВЯТО ФАЙНИХ МРІЙ»

Ярмарок меду, безкоштовне частування, майстер-класи, конкурси, виступи народних колективів та багато інших розваг чекали на відвідувачів фестивального дійства «Свято файних мрій».

Такий масштабний сімейний фестиваль вже другий рік поспіль організовує на Агрохолдинг «МРІЯ». Цього року свято пройшло у с. Калагарівка Гусятинського району і головною темою фестивалю було бджільництво та мед.

На фестиваль, приурочений бджолярським кооперативам, з’їхалися гості не лише з сіл і міст Тернопілля, а й із Хмельниччини, яка через річку Збруч межує з Тернопільщиною. Та за словами організаторів у планах – влаштовувати фестивальне дійство і в інших областях, де Компанія обробляє землі.

«Мед – це секрет довголіття, краси і здоров’я»

Пасічники з міста Борщів Сергій та Наталія Белюх займаються бджільництвом вже десять років. Кажуть, що мед – це секрет довголіття, краси і здоров’я.

– Є два види меду – смачний і дуже смачний. Ми цілою сім’єю займаємося бджільництвом. Це непроста робота, але приносить задоволення. Нещодавно я ще пройшла навчання і практику методики лікування жалами бджіл. Отримала дуже багато корисної і надзвичайно цікавої інформації., – розповідає Наталія Белюх.

Тарас Підгайний представив на «Святі Файних мрій» вулики із соломи у формі маленьких будинків. Виготовленням таких вуликів чоловік захопився п’ять років тому. З того часу змайстрував 20 вуликів, частину з них для своїх бджіл.

– У цих вуликах спеціальний мікроклімат. Тут дуже гарно зимують бджоли. Весною у два рази більше меду носять, ніж у звичайні вулики, – розповідає пан Тарас. – Я займаюся бджільництвом і мені подобаються вулики з соломи. Бджоли у них дуже здорові. І мед, до речі, смачніший. У мене 7 бджоло-сімей, усі з них тримаю саме в таких вуликах. Часто купують мої вироби в подарунок.

На фестивалі для дітей були організовані веселі розваги – це безкоштовні атракціони, конкурси, анімації, спортивна зона зі скеледромом, батутом. Була і пізнавальна частина свята, де проводилися різні майстер-класи.

– Вчимо виготовляти ляльку-мотанку не класичну, а простішу форму, яку легше дітям відтворити. Розповідаємо, що ляльки-мотанки – це обереги. Їх робили з доброю енергетикою на подарунки або для себе, вони мали оберігати сім’ю. Для виготовлення однієї ляльки потрібно 10-15 хвилин. Дітям дуже цікаво, багато охочих навчитися виготовляти такі обереги, – каже майстриня  Анастасія Сохацька.

«Свято файних Мрій» – платформа спілкування та презентації  найбільш успішних проектів «МРІЇ»

«Свято файних Мрій» для Компанії «МРІЯ» – це ще одна платформа спілкування із пайовиками, представниками громади. Разом з тим – це презентація одного з найбільш успішних проектів Агрохолдингу, який передбачає створення і підтримку сільськогосподарських кооперативів.

– Даючи нашим пайовикам можливість самостійно вести свій бізнес у своїй країні, гідно заробляти і створювати при цьому робочі місця для своїх односельчан, ми закладаємо надійну основу для майбутнього розвитку країни, – наголошує Генеральний директор Агрохолдингу «МРІЯ» Саймон Чернявський. – Щороку «МРІЯ» виділяє більш 20 млн грн. благодійної допомоги на підтримки і розвиток сіл, де працює Компанія. Ці кошти спрямовуються на ремонт дитячих садочків, шкіл, будівництво і ремонт церков, освітлення вулиць і інші соціально важливі проекти. Разом з тим робимо внесок щодо майбутнього розвитку України. Саме на це спрямований проект щодо підтримки кооперативного руху.

За підтримки «МРІЇ» вже створено 27 кооперативів

Упродовж 4 років за підтримки «МРІЇ» на території п’яти областей, де компанія обробляє землі, було створено 27 кооперативів, в яких працюють більше тисячі людей.

Це кооперативи різного спрямування – зі збору і переробки молока, обробітку ґрунту, вирощування овочів та ягід, виготовлення круп і муки.

З кожним кооперативом Агрохолдинг працює індивідуально, допомагає технічно, юридично, фінансово. У минулому році Компанія почала підтримувати напрямок бджільництва.

«Спільно з пасічниками розробили і запустили першу в Україні інтерактивну карту медоносних культур. На ній відображені усі медоносні культури, які вирощує «МРІЯ» і надає пасічникам можливість розмістити свої пасіки на наших полях», – зазначає Саймон Чернявський. – «У цьому році на наші поля приїхали більше 300 пасік. Ми допомогли їм об’єднатися в кооперативи і асоціації. На підтримку бджолярів наша Компанія вже спрямувала більше 700 тисяч гривень».

Володимир Петльований вже 20 років займається бджільництвом. Сьогодні він очолює сільськогосподарський кооператив «Подільський бджоляр», який був створений на Хмельниччині за підтримки «МРІЇ». З метою подальшого сприяння успішної діяльності кооперативу, під час урочистого відкриття фестивалю  генеральний директор Агрохолдингу «МРІЯ» вручив пану Володимиру сертифікат на суму 94 тисячі гривень.

– Наш кооператив об’єднує близько 15 чоловік, ще  більше пасічників звертаються по допомогу. З «МРІЄЮ» ми співпрацюємо давно, Компанія орендує поля в нашому селі. Для кооперативу «Подільський бджоляр» Агрохолдинг виділив приміщення, деревообробні станки, де ми виготовляємо вулики, бджолопавільйони. Вже знаємо, на що спрямуємо цей  сертифікат. У нас розроблений проект «Кочова пасіка». Для учасників кооперативу ми придбаємо модульний причіп для перевезення пасік на кочівлю, – каже голова сільськогосподарського кооперативу «Подільський бджоляр» Володимир Петльований.

«МРІЯ» вже має стратегічного інвестора

Зі стратегічним інвестором – до нових мрій

«МРІЯ» і надалі сприятиме розвитку кооперативного руху. Щодо досягнення усіх поставлених перед Агрохолдингом завдань, то їх буде підтримувати стратегічний інвестор – міжнародна компанія SALIC, яка реалізовує проекти у всьому світі і вже більше 5 років працює в Україні.

«До нас приєднався дуже великий інвестор, який забезпечить успішний розвиток і процвітання «МРІЇ». Я переконаний, що Компанія буде зовсім іншою через рік, два, коли ми наростимо потужності. Майбутнє ще попереду для «МРІЇ», – зазначив Саймон Чернявський.