Четвер , 28.03.2024

«Обленерго» залишить тернополян без води?

«Обленерго» попередило про відключення електропостачання всіх об’єктів «Водоканалу» через борги. Вчора ввечері відключили електроенергію двом адмінбудівлям.

Про це сьогодні на прес-конференції розповів директор Володимир Кузьма, КП «Тернопільводоканал». Наразі у підприємства борг перед «Обленерго» становить 11 мільйонів 700 тисяч гривень. Наразі «Водоканал» працює у збиток. Щоб вийти на нуль, хоча б в останні місяці 2018-го, підприємство підніме тарифи на 15 відсотків.

«З початку минулого року ми отримали неприємний сюрприз від Нацкомісії, – каже Володимир Кузьма. Наприкінці попереднього року вони переглянули тариф на електроенергію і надалі майже щомісячно переглядали ціну  в сторону збільшення, при цьому не коригуючи наших тарифів. Ми подали нові розрахунки, ще в серпні 2017. Але Національна комісія впродовж другої половини сімнадцятого року, першої половини вісімнадцятого року працювала нестабільно, дуже багато засідань не відбулися оскільки не було повноважного складу нацкомісії і фактично вони не могли розглянути наших тарифів. Вже з травня місяця є повноважний склад нацкомісії, ми відповідно включені в чергу на перегляд але процедура перегляду тарифів є дуже-дуже сильно формалізована», – підсумував директор КП «Тернопільводоканал» Володимир Кузьма .

Щоб не сталося колапсу із припиненням водопостачання та водовідведення внаслідок відключення електроенергії на обєктах «Водоканалу», підприємство подало позов до суду, посилаючись на Закон України «Про питну воду і питне водопостачання», де йдеться про неприпустимість відключення води.

Адже в такому разі не тільки споживачі залишаться без води. Перестануть працювати очисні споруди, що може призвести до екологічної катастрофи.

Джерело: “Тернополяни”.