Вівторок , 23.04.2024

У Раді готуються підвищити штрафи за ремінь безпеки до 850 гривень

Остаточна доля документа вирішиться в залі парламенту

Профільний комітет Верховної Ради схвалив законопроект №8492, який вносить зміни до Правил дорожнього руху, і рекомендував парламенту прийняти документ за основу.

Тепер законопроект буде винесений на розгляд сесійної зали, пише газета “Сьогодні”. 

Законопроект щодо зниження смертності та травматизму на дорогах України, зокрема, передбачає збільшити адміністративну відповідальність за порушення правил користування ременями безпеки та шоломами з 51 гривні до 850 гривень.

Таке збільшення пов’язане зі значною суспільною небезпекою і масовим невикористанням ременів безпеки і мотошоломів водіями і пасажирами“, – зазначили в прес-службі парламенту.

У Раді підкреслили, що, за офіційними даними Національної поліції України, щорічно на дорогах України гине не менше 3500 осіб і травмуються не менше 35 тисяч.

Тобто кожен день на дорогах України гине понад 9 осіб. За цими показниками аварійності та наслідками дорожньо-транспортних подій (ДТП), Україна є одним з лідерів серед європейських країн“, – зазначили в Раді.

Нагадаємо, загалом по Україні за останні три роки в аваріях загинуло понад 15 тисяч осіб. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман назвав ситуацію катастрофічною і підкреслив, що трагічні випадки частіше стали відбуватися на відремонтованих трасах, оскільки автомобілі ними “мчать зі швидкістю літаків”, а технічні засоби для контролю швидкості не встановлюються.

Також раніше повідомлялося, що п’яних лихачів не лякає, що за водіння в нетверезому вигляді стягують до 40 тисяч гривень штрафу, а також позбавляють прав на термін до 10 років.