Субота , 20.04.2024

Із січня збільшиться мінімальна зарплата: коли “розбагатіють” українці і як це вплине на економіку

Ефект від збільшення мінімальної зарплати може перекреслити інфляція, вважає фахівець. Чергове підвищення рівня мінімальної зарплати в Україні – це швидше за все політичний, а не економічний інструмент.

Таку думку в коментарі сайту “Сьогодні” висловив директор економічних і соціальних програм Центру Разумкова, економіст Василь Юрчишин.

“Були деякі очікування, коли “мінімалку” піднімали в 2 рази до 3200 грн, що зникнуть зарплати в “конвертах” або, принаймні, виросте купівельна спроможність. Але, на жаль, нічого з цього не відбулося. Тобто при новому підвищенні очікувати виходу з “тіні” – немає сенсу. Також, на жаль, не факт, що цей крок призведе до збільшення купівельної спроможності, оскільки не слід забувати, що підвищення “мінімалки” буде йти за зростанням тарифів на послуги ЖКГ. Те, що малозабезпечені українці зможуть отримати додатково, вони всі витрачатимуть на комунальні послуги”, – пояснив експерт.

За його словами, підвищуючи мінімальну зарплату, поза увагою залишається прожитковий мінімум, мінімальні пенсії та інші соціальні стандарти.

“Тобто відбувається більший розрив між “мінімалкою” та іншими соцстандартами. А це означає, що малозабезпечені залишаться (в кращому випадку) на тому ж рівні, який був, з огляду на субсидії та інші пільги. Не бачу істотного впливу цього кроку на економіку. Можу сказати, що зарплати необхідно підвищувати, але це все має відбуватися на підставі економічного розвитку, поліпшення економічної динаміки і т.д. Ми ж два-три останні роки спостерігаємо зростання в 2-3% після падіння в кризовий період 2014-2015 рр. на 17%. Добре, що ми далі не падаємо, але очікувати, що це буде істотним впливом, я б не став”, – зазначив він.

Крім того, за словами Юрчишина, Україні на деяке поліпшення ситуації в економіці можна було б розраховувати завдяки приватизації, однак процес продажу великих об’єктів держвласності заморожений і не відбувається те, що могло б дати додатковий імпульс економіці.

“Тому не бачу причин, чому підвищення мінімальних соціальних стандартів вплине на економічну динаміку або суттєво поліпшить добробут громадян. А щодо виведення з “тіні” зарплат, поки говорити не доводиться”, – резюмував директор економічних і соціальних програм Центру Разумкова.

Як повідомлялося, раніше президент України Петро Порошенко анонсував підвищення “мінімалки” до рівня в 4170 гривень.

Нагадаємо, перед цим мінімальна зарплата зросла з 3200 гривень до 3723 гривень.Ще з початку 2018 року влада обговорювала підвищення “мінімалки” до 4100-4200 гривень, однак поки цього не відбувалося. Як попереджав раніше прем’єр-міністр Володимир Гройсман, таке зростання мінзарплати в 2018 році можливе тільки в разі активного економічного росту.

Проте, минулого тижня Гройсман заявив, що в бюджет на 2019 рік уже закладені кошти для підвищення мінімальної зарплати до 4170 гривень. За його словами, “мінімалка” зросте з 1 січня: