Четвер , 28.03.2024

“Відрубали лапу, бо з’їв курку”: історія нелюдської жорстокості над псом на Тернопільщині

Хтось роками мріє, аби вдома нарешті з’явився чотирилапий улюбленець. А хтось, уже маючи домашню тваринку, без краплі жалю викидає її на вулицю. Є й такі, кому безпритульні коти та собаки не дають спокою настільки, що вони не гребують нічим у намаганні їх позбутися. 

За жорстоке поводження з тваринами — суворе покарання 

Цьогоріч у серпні минає рік, відколи почав діяти закон про посилення кримінальної відповідальності за жорстоке поводження з тваринами, пише НОВА…

Відтак за знущання над твариною, побої чи інші насильницькі дії, що стали причиною її страждань, порушник має заплатити від 3 тис. 400 до 5 тис. 100 грн. штрафу. А кішку чи собаку конфіскують.

Якщо порушення скоєно над кількома тваринами або групою осіб, покарання буде суворішим — адмінарешт на 15 діб, або штраф у розмірі 5-8 тис. грн.

Ще жорсткіші міри застосовуватимуть, якщо знущалися над чотирилапим у присутності дитини. За таких умов кривдник-садист отримає обмеження або позбавлення волі терміном 3-5 років (5-8 років, якщо завдавав шкоду з особливою жорстокістю).

Однак, незважаючи на всю суворість законодавства, знущання й тортури над собаками і котами не припиняються. Волонтер ГО «Ноїв ковчег» з Тернополя Яна Олійник переконана, що саме через погане ставлення людей безпритульні тварини стають агресивними.

— У Дичкові є пес, якого били палицею з цвяхами. Йому розсікли голову та око. Пес адекватний, але як тільки побачить будь-яку палицю поблизу, одразу кидається на неї, навіть якщо це просто віник, — розповідає волонтерка.

Та найбільше жінку шокував випадок, що трапився з білою лайкою на кличку Норд. За те, що з’їв курку, люди відрубали йому лапу. На щастя, з новим власником собаці пощастило — потрапив у хороші руки.

Наразі “Ноїв ковчег” опікується песиком на кличку Ронні. У нього відірвана лапа і був некроз на значній частині тіла. Яна дивується, як він взагалі вижив.

— Якщо ви стали свідком агресивного поводження з тваринами, телефонуйте до поліції, — закликає волонтерка. — Такі речі бажано фіксувати, оскільки, якщо немає ні доказів, ні свідків, довести, що була агресія, дуже важко. На жаль, поліція береться за такі справи дуже неохоче. Нещодавно котові зламали щелепу, а правоохоронці навіть не хотіли приймати заяву. Тож потрібно писати заяву і наполягати на тому, аби її прийняли.

Якщо бажаєте взяти чи віддати тварину 

Люди переконані, що чинять правильно, коли підкидають цуценят під центр стерилізації тварин. Проте, як розповідає Яна Олійник, таке рішення може їм зашкодити. В центрі легко підхопити ентерит — вірусну інфекцію, якою легко заражаються новонароджені цуценята. Лікування досить дороге, адже одне крапання коштує мінімум 500 грн., а крапати треба двічі в день протягом певного часу. Отож, якщо є намір віддати тварину в добрі руки, слід телефонувати волонтерам.

— Волонтери від цього не відвертаються, — каже жінка. — Телефонуйте, дайте фото тваринки, а ми її прилаштуємо.

На сторінці організації “Ноїв ковчег” у Фейсбук активісти розміщують фото собак і котів, для яких шукають господарів. Усі тварини соціалізовані, неагресивні. Ті, що агресивні, залишаються у центрі стерилізації.

За шість років волонтерства Яна Олійник бачила різне, та одна ситуація надовго закарбувалася в пам’ять. Собаку породи хаскі зі Львова знайшли у Бережанах. Власники тваринки були дуже щасливими, дізнавшись про знахідку. Та, як з’ясувалося, з міста Лева на Тернопільщину її вивіз сусід. Злякавшись, що він може зробити таке ще раз, львів’яни відмовилися забирати собаку додому. Проте історія закінчилася добре. Нині хаскі щасливий з новим власником.

Як розповідає волонтер, удома у деяких людей вже проживають по 2-3 тваринки, яких вдалося прилаштувати. Не стала винятком й сама пані Яна. В її оселі вже 17 років живе кішка Мурочка, а ще от уже майже шість років — собака Бусинка. Їх жінка підібрала на вулиці.

Потрібні волонтери

Волонтер ГО “Ноїв ковчег” Яна Олійник звертається із закликом, що організації потрібні ті, кому небайдужа доля братів наших менших. За її словами, наразі тут працюють лише шестеро людей. І це на всю Тернопільську область! Тому, якщо зєявляться охочі допомогти, активісти будуть цьому дуже раді.

Звертайтеся за тел. 097 671 21 94 або переходьте за посиланням у Facebookhttps://www.facebook.com/NoivKovcheg/