Четвер , 28.03.2024

На Тернопільщину із-за кордону привезли смертельну хворобу

Небезпечне інфекційне захворювання загрожує жителям Тернопільщини. “Тернопільський обласний лабораторний центр” зафіксував уже другий випадок “завезеної” малярії у 2018 році.

У Тернопільській області, в післявоєнний період, для боротьби з поширеною на той час малярією, в 1948 році була створена Тернопільська обласна малярійна станція. У 1956 році місцева малярія на території області була ліквідована.

Сьогодні знову виникають ризики виникнення та поширення місцевої малярії на території області. Для цього є всі передумови, а саме:

– наявність і стабільна чисельність переносників збудників малярії (комарі виду Anopheles maculipennis);

– більше 30% водоймищ є анофелогенними, тобто придатними для розвитку комарів;

– за останні 10 років збільшилися терміни епідсезону: сезон ефективного зараження комарів збудником малярії з 87 до 110 днів; сезон можливого зараження людей – з 123 до 140 днів (з травня по жовтень);

– реєструються завізні випадки малярії;

– щорічно неблагополучні з малярії країни відвідує 6-8 тисяч громадян області;

– на територію області прибувають громадяни з ендемічних з малярії країн на постійне проживання чи тимчасове перебування.

Таким чином, епідситуація з малярії в області залишається нестійкою. До слова, цього року в Україні від малярії уже померло декілька людей.

Малярія – загрозливе для життя інфекційне захворювання, збудником якого є плазмодії, які передаються через укуси комарів. Захворювання проявляється, як мінімум, через 7 діб від зараження, максимум – через рік-півтора, в залежності від виду збудника, стану імунної системи організму людини. Малярію називають «мавпою» різних захворювань і вона може імітувати ГРВІ, грип, тощо.

Перебіг хвороби супроводжується гарячкою, ознобом, потовиділенням, збільшенням розмірів селезінки та печінки, характеризується хронічним перебігом з можливістю рецидивів, летальних завершень.

За даними ВООЗ, малярія продовжує загрожувати 40% населення світу. Щорічно малярією хворіє понад 500 мільйонів людей, а більш одного мільйона помирає від цієї хвороби.

Джерело: Тернопільський обласний лабораторний центр