П’ятниця , 19.04.2024

Тернопільщина стала лідером за економністю під час тендерних закупівель

Серпень для держзамовників видався продуктивним: укладено більше 21 тисячі договорів на понад 54 мільярди гривень.

Сума економії в цьому місяці сягнула більше 4 мільярдів гривень, що вдвічі більше у порівнянні з минулим місяцем.

24 канал у співпраці з експертами ProZorro продовжує досліджувати ринок публічних закупівель.

П’ятірка найпопулярніших категорій у замовників

Найчастіше державні замовники через ProZorro купували будівельні роботи та поточний ремонт: більше 3 тисяч укладених договорів на понад 20 мільярдів гривень.

На другому місці – медичне обладнання та ліки – майже 2 тисячі договорів на 997 мільйонів гривень.

На третій сходинці – меблі – 1,7 тисячі договорів на 564 тисячі гривень. Майже на півмільярда гривень державні замовники також придбали офісної та комп’ютерної техніки. П’ятірку найпопулярніших категорій закупівель замикають продукти харчування та напої.

Всі найдорожчі тендери серпня стосуються нафтогазової сфери. Акціонерне товариство “Укргазвидобування” закупило через ProZorro роботи з буріння нафтогазових свердловин.

Переможцем стала китайська приватна компанія Xinjiang Beiken Energy Engineering Co. Сума договору склала майже 3 мільярди гривень. Крім того, “Укртрансгаз” уклав декілька мільярдних договорів на закупівлю природного газу.

Переможці місяця

Лідером за кількістю перемог у ProZorro став “Епіцентр”. Компанія протягом серпня підписала з держзамовниками 218 договорів на понад 21 мільйон гривень. Товариство з обмеженою відповідальністю “БАДМ-Б” уклало 161 договір на 25 мільйонів гривень.

На рекордну суму – 44 мільйони гривень – уклала договорів компанія “Лівайн торг”. “Український папір” у серпні займає четверту позицію рейтингу постачальників за кількістю укладених договорів.

На п’ятому місці з показником 111 укладених договорів – компанія “Діавестенд комплексні рішення”. Разом ці п’ять постачальників протягом серпня уклали 767 договорів на понад 133 мільйони гривень.

Найбажаніші тендери

Рекорд серпня – 14 учасників. Тендерів з такою конкуренцією було аж два. “Дніпроводоканал” закуповував фарби, а Новомиколаївський навчально-реабілітаційний центр “Паросток” імені В.А.Польського” – спецодяг (халати). Загалом же, найбільша конкуренція за останній рік – 24 учасники.

Економні замовники

Найекономніший замовник місяця – “Укргазвидобування”. Акціонерному товариству вдалося заощадити 1 мільярд 392 мільйони гривень. Більше 675 мільйонів також заощадив “Укртрансгаз”.

В трійку ощадливих замовників також потрапила Державна фіскальна служба України. Працівники Служби автомобільних доріг у Тернопільській області у тендерах на ремонт доріг заощадила 301 мільйонів, а їх колеги у Полтавській області 107 мільйонів гривень.

Топ-10 ощадливих регіонів

Найбільше заощадили у закупівлях замовники Київської області. Це не дивно, адже в столиці розміщені центральні органи влади, які проводять багато закупівель.

На другій позиції рейтингу – Тернопільська область, тут заощадили у серпні 318 мільйонів гривень.

Державні замовники Львівщини зекономили 209 мільйонів гривень, а Полтавщини – 187 мільйонів. В Харківській області заощадили 102 мільйони гривень.

В другій п’ятірці рейтингу – Рівненська область з економією в 89 мільйонів гривень. Дніпропетровщина, яка зазвичай входить в трійку регіонів-лідерів за кількістю тендерів, в серпні лише на 7 позиції рейтингу.

Донецька область на восьмій сходинці, економія 68 мільйонів гривень. Замикають ТОП-10 найекономніших регіонів Одеська та Житомирська області, які заощадили близько 60 мільйонів бюджетних коштів.