Четвер , 18.04.2024

Як зупинити трудову міграцію

Основа вільного ринку – однакові правила для всіх.

Коли одні підприємці платять податки у повному обсязі, а інші знаходять напівзаконні схеми і отримують конкурентну перевагу, – це не дуже справедливо, розповів Сергій Марченко, засновник рекрутингової агенції “Борщ”.

“Наприклад, є неофіційна зайнятість. Це системна проблема ринку праці. За різними даними, в Україні так працюють кілька мільйонів людей. Вони не захищені від звільнення, не застраховані від нещасних випадків або проблем зі здоров’ям. Недобросовісні роботодавці можуть не виплачувати їм заробітну плату. Якщо ти працюєш на постійній основі, маєш бути оформленим. Підприємство має платити відрахування до Пенсійного фонду”, – наголошує Сергій Марченко.

Чим більш захищеним буде працівник в Україні, тим меншим буде бажання виїжджати на заробітки.

“Українці їдуть закордон через низькі зарплати. Зараз різниця між заробітками в Україні та в Європі суттєва. Але це дуже скоро може змінитися. Роботодавці України відчувають справжній кадровий голод. Уже кілька років поспіль зарплати українців підвищуються. Якщо темпи збережуться ще 1-2 роки, трудова міграція стабілізується”, – підсумовує експерт ринку праці.

Джерело:  Gazeta.ua