П’ятниця , 29.03.2024

Готуємось до холодів та шукаємо одяг в мережі

Куртки, теплі кофти, пальта, шапки та шарфи — це саме ті речі з повсякденного осінь-зимового гардеробу, за які треба чималеньку суму з гаманця.

З настанням холодів постає питання, де можна вигідно купити теплий одяг на зиму? Якісні і недорогі речі чимало наших співвітчизників купують у магазинах секонд-хенд та стоках, а чимало, причому не завжди недорогі, і не завжди якісні, купують на ринках.

Знайти якщо не кращі речі, то дешевші так точно, можна сьогодні у магазинах. А ще кращий варіант, придбати через Інтернет — у магазинах, в оптовиків через соцмережі. Правда, і тут є свої підводні камені. Однак обізнані у тонкощах онлайн-купівлі покупці вважають за краще все-таки спробувати нову Інтернет-точку, аніж купувати на ринку.

– Коли заходжу на ринок, то я від цін просто в шоці, – каже тернополянка Ірина Колісник. – Так, я не маю багато грошей, але я таки працюю і щось таки заробляю. От трапилась зі мною така історія: поспішала на зустріч, і було дуже спекотно, тож вирішила придбати або якусь нову фотболку, майку, або літнє плаття якесь недороге. Але забула зняти гроші з картки. А в гаманці у мене із собою було тільки 300 гривень, а банкомату поруч нема. Запитую продавців, щоб я могла взяти, а мені: “Жіночко, де ви  такі ціни бачили. Найдешевше — від 450”. І ще й глянула на мене як на психічно-хвору. А я дивлюсь — товар, ну якесь, вибачте, лайно усе смугасте, суцільна синтетика, ябки був у мене час, то й не підійшла б.

Того дня жінка таки придбала бажане і за наявні кошти. Добре, каже вона, що не всі продавці однакові і зверхні. Однак згодом у Інтернет-магазині побачила той же товар, та іще дешевше.

– Якщо весняний та літній одяг ще можна купити відносно недорого, то от осінній та зимовий одяг — тут вже треба добре походити магазинами, ринками, – каже тернополянка Інна Андрощук. – Наприклад, навіть напівпальто коштує не менше тисячі, а що вже казати про теплу куртку, взуття. Все це я купую через Інтернет. Там можна знайти і за 800 грн пальто, за 600 грн — осінні черевички. А це, коли в тебе зарплата п’ять тисяч, і сім’я — дуже багато значить. Звісно, що реально якісні речі — коштують немало, що онлайн, що офлайн. Але є з чого вибрати.

Вибрати з чого і справді є, запевняють і показують як на самих сайтах, і продавці одягу у відповідних групах у соцмережах. Однак як саме, зважаючи на ці ж уже згадувані підводні камені.

Досвідчені у таких справах покупці кажуть, що перш за все треба розпитати у знайомих, якими сайтами вони користуються, прочитати відгуки про магазин, переглянути ціну на той чи подібний товар у кількох точках, адже бувають усілякі знижки, пропозиції. А ще обов’язково поцікавитись способом доставки та можливістю повернути товар, якщо той не підійшов. Окрім того, велику роль у виборі покупцем того чи іншого сайту відіграють зазначені там адреса та реальні номера телефонів для зв’язку.

Так, для багатьох Le Boutique, Bonprix, Dom-moda, ASOS, Cat Orange, Soloveiko, Stimma та ін. стали уже звичними точками для оновлення гардеробу. І таких магазинів щороку все більшає і більшає, тож, обираючи ту чи іншу точку для купівлі, таки варто поцікавитись відгуками та репутацією, а після чого — добре роздивитися обрану модель, наявність розмірів, кольорів, складу тканин.

– Зараз дуже багато пропозицій придбати одяг є у соцмережах, як у “Фейсбуці”, так і в заборонених “Вконтакте”, “Однокласниках”, – каже тернополянка Марія Федорук. – Дівчата, жінки, мамусі у декреті продають нібито одяг, хоча насправді його в них нема, а є якісь бази постачальників, чий товар вони теоретично виставляють.

Відтак і ситуації виникають різні, бо є різні люди. Є реальні продавці, є шахраї, є конкуренція. Таки легше зібрати інформацію про той чи інший магазин, аніж про того чи іншого продавця із соцмереж. Тож, якщо обираю купівлю онлайн, то це — тільки магазин з телефоном, з адресою.