П’ятниця , 29.03.2024

У “Буковелі” продадуть половину лижних трас, майже усі підйомники і фешенебельний готель

“Приватбанк” планує отримати від продажу половини “Буковелю” не менше трьох мільярдів гривень

«ПриватБанк» розпочав відбір компанійдля продажу низки націоналізованих об’єктів, серед яких є найбільший в Україні гірськолижний комплекс «Буковель».

В оголошенні про пошук компаній вказано, що банк продасть половину території «Буковелю», на якій розташовані майже всі підйомники та 34 траси для спуску.

Початкова ціна частини «Буковелю», що належить банку, становить майже 2,2 млрд грн. Ще більше мільярда гривень хочут отримати за фешенебельний готель Radisson Blu Resort Bukovel, передає Zaxid.net.

Перший етап з продажу активів – пошук компанії, яка шукатиме потенційних інвесторів. Конкурс з відбору таких компаній «ПриватБанк» оголосив у понеділок, 8 жовтня. «Банк має намір запропонувати інвесторам свою частку в гірськолижному курорті «Буковель», готель Radisson Blu Resort Bukovel», – йдеться у повідомленні прес-служби «ПриватБанку».

Відбір компаній, що займатимуться продажем активів, триватиме до 22 жовтня. У конкурсних умовах вказано, що одна й та сама консалтингова фірма може стати переможцем лише по одному лоту (водночас курорт «Буковель» та готель йдуть одним лотом).

В оголошенні про пошук консалтингових компаній вказана детальна інформація та початкові ціни кожного з виставлених на продаж об’єктів. Наприклад, готельний комплекс Radisson Blu Resort Bukovel, площею 39,2 тис. м2, оцінили у 1,048 млрд грн, а майже усі канатні витяги з земельними ділянками під ними, де розташовані лижні траси – у 2,185 млрд грн.

При цьому, судячи з оголошення, йдеться про продаж половини гірськолижного комплексу: «ПриватБанк» зазначає про продаж 14 підвісних канатних доріг (загалом на «Буковель» працюють 16 підйомників), 34 із 63 трас із снігогенераторами та комерційної нерухомості загальною площею 4058,5 м2. В оголошенні також вказано, що загальна площа запланованої до продажу частини курорту складає 100 га, хоч весь курорт має площу 220 га.

Зазначимо, гірськолижний курорт «Буковель» перейшов на баланс «ПриватБанку» у ході націоналізації у грудні 2016 року. У липні 2017 року тодішній голова правління «ПриватБанку» Олександр Шлапак заявив, що банку належить третина усього гірськолижного комплексу.

При цьому, за словами Олександра Шлапака, «Буковель» спершу прийняли на баланс як заставну іпотеку вартістю 11 млрд грн, однак після переоцінки його вартість знизилася до 5,8 млрд грн.

Підготовка до продажу частини «Буковелю» йде паралельно із судовими засіданнями за позовами екс-власників курорту до НБУ.

Так, у лютому 2018 року Господарський суд Києва задовольнив позов компанії «Скорзонера», що належить Ігорю Коломойському та Геннадію Боголюбову, і розірвав шість іпотечних договорів щодо майна гірськолижного курорту «Буковель».

Згідно з судовими матеріалами, ці договори були укладені між «Скорзонерою» та НБУ ще у жовтні 2014 року як забезпечення боргових зобов’язань «ПриватБанку» перед Нацбанком за кредитами рефінансування. Зараз розгляд цієї справи триває у Верховному суді України.