П’ятниця , 29.03.2024

Яка політика потрібна Тернополю? Яка політика потрібна тернополянам? Яка політика потрібна нам?

Об’єднання навколо правильних принципів та вирішення конкретних проблем формує справжню політику.

Діалог з громадою — це шлях до ефективного управління

У Тернополі минулого тижня відбувся Всеукраїнський муніципальний форум – «День Діалогу з владою», який організувала Асоціація міст України в рамках американського проекту USAID.

До нашого міста приїхали прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, голова Асоціації міст України Віталій Кличко, Міністри освіти та соціальної політики, та ще близько 400 представників з усіх регіонів України – міські голови, голови об’єднаних територіальних громад, народні депутати України, представники урядових структур та парламенту, а також міжнародні експерти. Вперше відбувся захід настільки високого рівня.

Як зазначив міський голова Тернополя Сергій Надал: “Цей захід має всі шанси стати історичним не тільки для нашого міста, а й для України. Форум вже назвали переломним моментом процесу децентралізації в державі”.

Сам форум став кроком до “справжньої політики”, побудованої “знизу нагору”, коли саме представники громади, місцевого самоврядування, мають змогу повідомити про своє бачення ситуації у державі, запропонувати рішення. Тут говорили не про “загальні речі”. Тут говорили про конкретні проблемні питання такі, як фінансування освіти, медицини, створення бази наповнення бюджету, щоб громади стали самодостатніми.

Саме з такою “політикою” маємо справу у Європі – там центральна влада обслуговує потреби місцевих громад. Там уся політика виходить від спілкування влади з громадою. Тому там нема популізму, бо влада живе інтересами громади. Там вибори не “зупиняють життя” і не починається “війна всіх проти всіх”. Там змагаються програмами, як зробити краще.

В Україні є зародки такої правильної політики на місцевому рівні. Ми можемо бачити очільника Тернополя та представників його команди під час щоденних обходів ремонтних робіт. Ми можемо бачити, як ретельно відповідає міський голова на запитання слухачів та глядачів під час ефірів на радіо чи телебаченні.

У місті активно розвиваються проекти, які можна об’єднати одним словосполученням “відкрите місто”. Такі проекти покликані фіксувати проблеми – зробити так, щоб кожен управлінець з команди міського голови чітко розумів, які питання є першочерговими.

Краще довіряти своїм очам, ніж “політичним казкам”

Зараз на нас накочується справжній вал інформації. Починаються вибори. Користуючись тезами політтехнологів, нам щодня “промивають мізки”.

Нас не питають, що нам болить і що нас турбує. Нам розповідають від імені різних партій про те, що нас “має розділяти”: чому ми маємо ненавидіти сусіда, бо він буде голосувати “не за того президента”.

Нам розповідають, що у нас «не так» і яких нам бракує “порєбриків”. Для маніпуляцій використовують і “незалежних журналістів”, що за дивним збігом обставин працюють у чиїхось політичних штабах, і “справедливих активістів”, котрі вже мають місце у чиїхось приватних партіях або ніде не працюючи живуть на “широку ногу”.

З нами намагаються говорити або примітивними і простими гаслами на кшталт: “Землю селянам, воду морякам!”, – або ж, зробивши розумний вигляд, заплутують купою незрозумілих слів. Все це називають “великою політикою”, в якій годі розібратися. Ми маємо просто “вірити на слово”.

Але “наша політика” – це спільні інтереси громади Тернополя. Це дороги, по яких ходимо щодня. Це наші парки, де відпочиваємо. Це школи, куди ходять наші діти і які треба забезпечити усім необхідним. Це відновлення будинків. Це чистота, спокій і порядок у нашому місті.

Насправді — це і є щоденна робота міського голови та його команди. Ми звикаємо до того, що “все добре”. Але ми можемо оцінити саме цю “політику”. І краще довіряти своїм відчуттям і своїм очам. А місто дуже змінилося у кращу сторону: Тернопіль з провінції поступово перетворюється у економічний, інноваційний та навіть суспільно-політичний центр.

В цьому є і часточка нашої заслуги. Бо ми є частиною команди міської громади, частиною команди міського голови, яка попри “політичні казки ляльководів” розповідає правду знайомим, друзям. Ми разом будуємо політику “знизу догори”. І наше завдання полягає в тому, щоб зараз чітко розділяти нашу політику від “придуманої та нав’язаної”. Бо придумане і вигадане покликане сіяти розбрат і руйнувати.

Тернопільський міський голова Сергій Надал часто у виступах опирається на слова Митрополита Андрея Шептицького, зокрема ті, що можна коротко окреслити так: “Розбрат руйнує, а згода будує!”.

Коли дивишся на зміни, які відбулися за останні десять років у Тернополі, видається, що це щира позиція лідера команди тернопільської громади, який справді переживає не за своє майбутнє, а за велику справу, яку разом з однодумцями розпочав тоді, коли в цю справу ніхто не вірив.

Тепер є перші позитивні плоди. Є проблеми, але є бачення і розуміння, як ці проблеми долати. Є стратегія розвитку. А політиканство і популізм принесені ззовні можуть зруйнувати цей поступальний рух нашого міста вперед. І наше завдання, як громади, розуміти “нашу політику” і захищати тих, хто її втілює.

Ігор ВОЗНЮК