Вівторок , 19.03.2024

“Вільні Люди” вимагають скасувати незаконне рішення про передачу Почаївської лаври Московському патріархату

Четвертий рік Україна перебуває в умовах гібридної агресії зі сторони Російської Федерації.

Оскільки відкрите збройне вторгнення Росії матиме для неї негативні наслідки з боку світового співтовариства, щоб дестабілізувати внутрішнє соціально-політичне становище на території України, керівництво країни-агресора вдається до інших, завуальованих дій.

Одна з методик – використання РФ підконтрольних їй на території України релігійних організацій.

“Будь-які релігійні організації мають великий вплив на світогляд її вірян. Особливе місце займає Українська Православна Церква (Московського патріархату), яка володіє в Україні розгалуженою мережею приходів, має величезну кількість прихожан та є небезпечною ідеологічно-пропагандистською організацією агресора.

Антидержавна діяльність окремих представників УПЦ (МП) регулярно ставала предметом розслідувань як правоохоронних органів, так і патріотичних організацій. Попри все, УПЦ (МП) продовжує діяльність – по завданню своїх «кураторів», а саме російських спецслужб, здійснює експансію на територію Західної України”, – говорить Іван Ковалик, координатор Вільних Людей у Тернополі.

27.09.2018 року реєстратором комунального підприємства «Струсівське» Яремком Андрієм Ярославовичем в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно здійснено реєстрацію права користування на шість споруд Свято-Успенської Почаївської Лаври (Успенський собор, Троїцький собор, Монастирські келії, Архієрейський будинок, Дзвіниця, Надбрамний корпус), які відносяться до пам’яток архітектури національного значення, за релігійною організацією «Почаївська Свято-Успенська Лавра».

Власником споруд А.Яремко вказав у Реєстрі ліквідований у минулі роки Державний комітет з будівництва та архітектури. Його правонаступником було Міністерство регіонального розвитку та будівництва, від якого Почаївська лавра була передана у сферу відання Міністерства культури України.

З огляду на документи, долучені до запису в Реєстрі, реєстратор А.Яремко керувався розпорядженням КМУ від 17 липня 2003 р. N 438-р, однак не врахував наявність нормативних актів, а саме: розпоряджень КМУ від 16.11.2002 року №635-р та від 20 жовтня 2011 р. № 1032-р, які суперечать постанові від 17 липня 2003 р. N 438-р уряду В.Януковича, а також даним з Єдиного реєстру об’єктів державної власності, згідно яких комплекс споруд Почаївської Свято-Успенської Лаври є державною власністю в управлінні Міністерства культури України. При цьому балансоутримувачем є Кременецько-Почаївський Державний історико-архітектурний заповідник.

Ці та інші порушення призвели до неправомірної реєстрації речових прав на державне майно Почаївської лаври за релігійною організацією УПЦ (МП). У зв’язку з цим релігійна громада УПЦ (МП) нехтує законними вимогами компетентних державних органів і самовільно господарює на території пам’ятки архітектури національного значення.

Зазначимо ще той факт, що реєстрація права користування була здійснена не по місцю перебування зазначених споруд і не по місцю реєстрації їх балансоутримувача, а у комунальному підприємстві зовсім іншого району Тернопільської області, яке не має жодного відношення ні до комплексу споруд Почаївської Лаври, ні до Кременецько-Почаївського ДІАЗУ, ні до Міністерства культури.

“Також нас непокоїть повна інертність та бездіяльність щодо відстоювання державних інтересів з боку керівництва Кременецько-Почаївського ДІАЗу – органу уповноваженого на управління комплексом споруд Лаври. Більше місяця пройшло з моменту  протизаконної реєстрації права користування лаврою за УПЦ (МП), а заповідник навіть не спромігся скасувати чи оскаржити вказану реєстрацію права користування”, – додає Ковалик.

Так строк оскарження дій державного реєстратора А.Я. Яремка в позасудовому порядку спливає 25 листопада 2018 року у відповідності до ст.37 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

У ній зазначається, що оскарження дій державного реєстратора до Міністерства юстиції з подальшим скасуванням оскаржуваного рішення державного реєстратора можливе протягом 60 календарних днів з дня прийняття рішення, що оскаржується, або з дня, коли особа дізналася чи могла дізнатися про порушення її прав.

Вільні Люди звертаються до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, Міністерства юстиції України, Міністерства культури України, Тернопільської ОДА та Комітету з питань культури і духовності Верховної Ради України з вимогою:

· ретельно дослідити всі обставини та здійснити невідкладні дії для скасування незаконної реєстрації права користування спорудами Почаївської Лаври за релігійною організацією «Почаївська Свято-Успенська Лавра».

· передати зазначені споруди в користування Кременцько-Почаївському Державному історико-архітектурному заповіднику.

· провести перевірку та дати оцінку діям керівництва Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника та, у випадку виявлення проявів службової недбалості його керівництва у цьому питанні – провести відповідні кадрові зміни.

One comment

  1. “Моя хата зкраю, я нiчого не знаю…”-девiз бiльшостi населенiя